*
Борба с вредителите

ДЕЙНОСТ НА ДИРЕКЦИЯТА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

|
ДЕЙНОСТ НА ДИРЕКЦИЯТА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

От началото на годината до сега са постъпили 76 жалби и сигнали от граждани, съобщи за радио “Фокус”- Видин д-р Боян Цолов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните Видин.
Като 64 от тях са били в контрол на храните и 12 броя отнесени към здравеопазване и хуманно отношение към животните.
Общо взето жалбите са за продукти с изтекъл срок, също така нерегламенирани продажби на мляко и риба. Има сигнали за закупени продукти, които според потребителите не отговарят като качество. Също така хората се жалват по отношение на здравеопазването на животни, замърсяване на населени места, за изхвърляне на тор и отпадъци в населени места.
„Разделяйки ги по начин на постъпване имаме 7 постъпили чрез сайта на Българската агенция , 3 от тях са на специалния телефон на агенцията, който е публикуван в интернет, чрез деловодството повечето постъпват. Имаме много сигнали по телефона, около 30, голяма част от тях са анонимни”, уточни д-р Цолов.
Инспекторите по храните обръщат внимание на всяка една жалба, било тя анонимна, защото с оглед на естеството на тяхната дейност, по-добре е да се провери една жалба, която не отговаря на истината, отколкото да се рискува с храни, които могат да доведат до тежки последици за здравето на гражданите. Понякога се проверява по няколко пъти един и същ сигнал, подчерта д-р Цолов.
Изготвя се отговор в съответния срок на официално подадените жалби, като им се дава писмен отговор, дори и на имейл.
Половината от случаите, които сме проверили са основателни, заяви д-р Цолов и допълни, че има съставени 11 акта за административно нарушение и 6 броя предписания. Има и общо 35 кг възбранени и унищожени хранителни продукти от началото на годината. „Так че наред с това, че има някои жалби, които са тенденциозни, недобронамерени, някои от тях са и на базата на конкуренция между отделните фирми и търговци, но други от тях са напълно основателни и ние взимаме отношение по тях” каза в заключение д-р Цолов.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар