*
Борба с вредителите

ДЕВЕТИ НОЕМВРИ - ДАТА С ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ГЕРМАНИЯ

|
ДЕВЕТИ НОЕМВРИ - ДАТА С ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ГЕРМАНИЯ

Падането на Берлинската стена


На тази дата през 1918 г. кайзер Вилхелм Втори се отказва от престола, двайсет години по-късно нацистите организират еврейските погроми в известната "Кристална нощ", а през 1989 г. падна Берлинската стена.

Всичко започва неочаквано вечерта на 9 ноември 1989 г. На редовната пресконференция членът на политбюро на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) Гюнтер Шабовски информира журналистите за работата на Централния комитет на партията. Пресконференцията вяло отива към края си, когато италианският журналист Рикардо Ерман пита за новите правила от 6 ноември, според които гражданите на ГДР имат право да пътуват до капиталистическите страни за не повече от 30 дни.

Тогава Шабовски разлиства бележките си и прочита решението, прието от политбюро на 9 ноември: "На гражданите на ГДР се разрешава да подават заявления за частни пътувания зад граница без уважителни причини. Разрешение за пътуване ще се издава в кратки срокове".

По този начин, без да подозира Шабовски отваря границите на ГДР.

Жителите на Източен Берлин моментално се възползват от възможността да отидат на Запад. Хиляди хора в същия момент се устремяват към контролно-пропускателните пунктове на границата със Западен Берлин.

Граничната служба на ГДР не е готова за толкова бързото развитие на събитията. Граничарите са напълно объркани и скоро отварят вратите на пунктовете.

Черният ден в историята

Девети ноември 1938 година става един от най-черните в историята на Германия. Национал-социалистите устройват този ден еврейски погроми, които след няколко години се изливат в систематично и масово унищожаване на евреите.

Повод за погрома послужва убийството от 17-годишния еврейски бежанец от Полша Хершел Грийнспан на секретаря на германското посолство в Париж Ернст фон Рат, но преследванията на евреите започват значително по-рано веднага след вземането на властта от национал-социалистите.

За една нощ между 9 и 10 ноември 1938 година са опожарени около 200 синагоги, разрушени са много еврейски гробища, хиляди еврейски магазини и домове. Арестувани са 30 хиляди евреи, убити са 91 души. Евреите са глобени колективно с 1.1 милиарда райхсмарки.

Две републики за един ден

Двайсет години по-рано, на 9 ноември 1918 г. в Германия катастрофира монархията. Кайзер Вилхелм Втори се отказва от престола. Райхсканцлерът Макс фон Баден подава оставка и натоварва социалдемократа Фридрих Еберт да състави ново правителство.

На 9 ноември социалдемократът Филип Шайдеман провъзгласява от прозореца на Райстага Германия за демократична република. А няколко часа по-рано, опитвайки се да изпревари събитията, комунистът Карл Либкхнет от името на революционния пролетариат обявява Германия за социалистическа република. Германия не става социалистическа, но установяването на демократична република оказва огромно влияние на всички развити страни.

По-късно нацистите нарекоха социалдемократите "ноемврийски предатели" за това, че сключвайки споразумение за примирие, са нанесли удар в гърба на сражаващата се на фронта германска армия.

А след пет години след абдикацията на Вилхелм, отново на 9 ноември 1923 година в Мюнхен е потушен така нареченият "бирен преврат", организиран от Хитлер.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар