*
Борба с вредителите

ДЕВЕТ МЕРАКЛИИ ЗА КМЕТ В ЛОМ, 355 ПЪК ИСКАТ ДА СА МЕСТНИ СЕНАТОРИ

|
ДЕВЕТ МЕРАКЛИИ ЗА КМЕТ В ЛОМ, 355 ПЪК ИСКАТ ДА СА МЕСТНИ СЕНАТОРИ

Девет кандидати за кмет на Община Лом бяха регистрирани в Общинската избирателна комисия до 20 септември, когато изтече последния срок за участние в изборната надпревара. 355 пък са мераклиите за общински съветници.

Титаничният сблъсък за кметския стол ще бъде между досегашния кмет Пенка Пенкова и кандидатът на управляващата партия Иво Иванов.

В лютата битка ще премерят сили и кандидатът коалиция “Гражданска инициатива за управление на Лом” – Стефан Панталеев, който е управител на “Трансимпекс” и изпълнителен директор на “Балканкар Дунав”. През този мандат Панталеев бе общински съветник от ГЕРБ и председател на икономическата комисия. Преди два месеца той и колегата му Тони Тодоров напуснаха предизборния щаб на ГЕРБ и се впуснаха самостоятелно в изборната надпревара за местна власт.

Кандидатът на РЗС е гинекологът д-р Стефан Ненков. На последните парламентарни избори той бе кандидат и за народен представител от партията на Яне Янев, а отскоро е и лидер на местната й организация, където смени Ана Каменова.

Партия “Атака” издигна за кандидат-кмет местния си лидер Аврам Аврамов. Местното ръководство на партията на Волен Сидеров не допусна предишния си кандидат за кмет и общински съветник инж. Людмил Бадиков дори и в новата листа за общински съветници, въпреки настояването на областния им координатор.

Двама ще са кандидатите на автентичното дясно в Лом. Партиите от “Синята коалиция” не постигнаха съгласие на местно ниво и се явяват с отделни кандидатури. СДС и ДСБ пускат в кметската битка местните си лидери – Александър Маренски и Венета Йорданова. На местните избори през 2007 г. Маренски бе кандидат за кмет от Евролевицата на Александър Томов, а след напускането на дългогодишния син лидер и бивш народен представител Димитър Димитров, бе избран почти единодушно за председател на СДС-Лом.

Най-младата претендентка за кметския стол е 28-годишната Милена Тодорова. Тя е кандидат на партия ВМРО-БНД, която оглави, след като бе изключена от ГЕРБ, заедно с бившия председател на общинския съвет д-р Сашо Цветков.

Ново лице в местната политика е кандидатът за кмет на партия НДПС – Ганьо Богданов. Той е бизнесмен и има магазин за дънкови облекла на площада.

23 са партиите, регистрирали листи с кандидати за общински съветници. Общо 355 нашенци, ще се борят за народната любов, но само 29 от тях ще седнат на престижните сенаторски кресла. Това, че 12 души се състезават за едно място в общинския съвет, още веднъж показва важната роля на тази институция в местното самоуправление, въпреки че избирателите често пъти я подценяват. Общинските съветници вземат всички важни решения за управлението на общината, които по закон кметът е длъжен да изпълнява.

Пълни листи с по 29 кандидати са регистрирали управляващите от ГЕРБ, коалиция “Сдружени за Лом” ( Българска нова демокрация, коалиция “Общност на демократичните сили” и партиите “Лидер” и “Гергьовден”) и Европейската народна партия на Мария Капон. 27 са кандидатите в листата на коалиция Гражданска инициатива за управление на Лом, 25 е регистрирала Българската социалистическа артия, а партия ДРОМ – 23. С по 18 кандидати за съветници се явяват СДС и ромските партии НДПС и ЕСИ, ВМРО е със 17 кандидати, земеделски съюз “Александър Стамболийски” с 16, а РЗС – с 14. С листа от по 10 мераклии за съветници са ДСБ, Атака, Евророма и ПЛАМ. Национално движение “Единство” е регистрирало 9 кандидати за общински съветници, а новия лидер на ДПС Светлин Райков е включил в листата си 8. БЗНС е регистрирало листа от 7 човека, в партията на зелените кандидатите са 6. Най-кратките листи са от трима човека. Това са на партия “Обединен блок на труда – българските лейбъристи”, водена от Красимира Томова и новата партия на бившия лидер на СДС-Лом Димитър Димитров – Българска демократична общност.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар