*
Борба с вредителите

ДЕН НА ДИАЛОГА В МОНТАНА

|

По-добри пътища и специално законодателство за най-малките общини поискаха от парламента кметовете от област Монтана. Повече от два часа днес управниците на 11-те общини от региона и четирима народни представители обсъждаха приоритетите на бюджета за следващата година. Изненадващо народните представители Искра Фидосова, Златко Тодоров и Петър Якимов – ГЕРБ и Янаки Стоилов – БСП подкрепиха позициите на местната власт.

Ремонтите и реконструкцията на пътищата бяха основна част от дискусията. Кметът Живков попита кога ще започне строителството на обходния път на Монтана и кога ще приключи ремонтът на Петроханския път. Венцислав Куткудейски поиска държавна подкрепа за поддържане на полските пътища. „Нужна е промяна в закона и въвеждането на такса „полски пътища”, каза той.

Председателят на Общинския съвет в Чипровци д-р Юлий Павлов отново призова, парламентът да обърне специално внимание на малките общини. „За 30 години в Чипровска община децата са намалели 20 пъти, през 1983 в общината имаше 2 000 деца, сега те са едва 100”, каза той. Няма как Чипровци, Георги Дамяново, Якимово и останалите малки общини да се справят , ако държавата не създаде малко по-специални условия за тях.

Още пари за зимно поддържане на пътищата и допълнителни средства за издръжката на децата в детските градини, искат общините. Предложението , което кметът на Берковица Димитранка Каменова направи от името на националното сдружение на общините е парите за зимно поддържане да станат 5 пъти повече, а за всяко дете в детско заведение годишната издръжка да се увеличи с 50 лева.

Янаки Стоилов акцентира върху средствата за капиталови разходи на общините, които непрекъсната намаляват. За пет години парите , които държавата отпуска за строителство по места са намалели близо 10 пъти. През 2008 те са били 1 400 000 000 лева, през 2012 само 150 000 000 лева.

„Ремонтът на пътя през Петрохан е и на нашето внимание, до края на годината пътя ще бъде изкърпен. До края на 2013 напълно ремонтиран”, каза пред кметовете Искра Фидосова.Тя декларира подкрепата си и заяви, че народните представители от региона , независимо от коя политическа сила са, ще отстояват интересите на общините.

Според нея първият вариант на проекто-бюджет 2013 ще влезе в парламента в края на настоящата седмица.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар