*
Борба с вредителите

ДЪЩЕРНА ФИРМА НА "РОСАТОМ" ЩЕ ДОСТАВЯ ОБОРУДВАНЕ ЗА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

|
ДЪЩЕРНА ФИРМА НА "РОСАТОМ" ЩЕ ДОСТАВЯ ОБОРУДВАНЕ ЗА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Договорът за сътрудничеството бе подписан от шефа на централата Валентин Николов и директорът на „Русатом Сервис” Михаил Концерев
„Русатом Сервис” – Русия ще достави нов статор и за извършване на реконструкция на ротора на турбогенератора на шести енергоблок на българската атомна централа, стана ясно днес от съобщение на централата.
Руската компания е дъщерна на държавната корпорация „Росатом” за централизирано осъществяване на сервизни услуги от страна на предприятия от руската атомна промишленост за чуждестранни АЕЦ.

Акционери в компанията са руски дружества, притежаващи голям опит и компетенции за предоставяне на услуги на атомни централи, оборудвани с водо-водни енергийни реактори, каквито са реакторите в АЕЦ „Козлодуй”.

Договорът бе подписан от изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов и от генералния директор на ЗАО „Русатом Сервис” Михаил Концерев. Новият статор ще бъде с повишена електрическа мощност от 1100 МW – със 100 МW над мощността на сега работещия.

Дейностите ще бъдат изпълнени през 2014 г. и са поредна стъпка за постигане на заложените нашата атомна централа стратегически цели за удължаване на срока на експлоатация на хилядамегаватовите блокове и за повишаване на топлинната им мощност до 104%, което ще доведе до допълнително производство на електроенергия.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар