*
Борба с вредителите

ДЪРЖАВНО "ЗАСТРАХОВАНЕ" СРЕЩУ НЕПРИЯТНОСТИ

|
ДЪРЖАВНО "ЗАСТРАХОВАНЕ" СРЕЩУ НЕПРИЯТНОСТИ

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) също е сключвала договори за дарения, стана ясно след запитване на "Дарик" по Закона за достъп до обществена информация.

Според директора на агенцията Константин Казаков това се е случвало само през 2008 г. и предимно за консумативи и вещи "преимуществено втора употреба". Казаков обаче отказал да назове дарителите, тъй като "информацията била класифицирана".

Какво им е "класифицираното" на едни дарители е загадка за разлика от изясняващата се във времето картинка на сектора, отговарящ за борбата с корупцията и престъпността. След грандиозния скандал с даренията на МВР, включително от разследвани лица и техни фирми, вътрешният министър Цветанов уж забрани частните подаръци, остави доста широчък канал за държавните предприятия и общините.

Притиснати от въпроса откъде ще намерят средства за целта, кметове пък си признаха, че идеята е да получават даренията от фирми и да ги препредават на вътрешното министерство.

Случаят с ДАНС е още по-фрапантен, защото дейността й е в особено чувствителна за обществото област, а агенцията е недостъпна за гражданския контрол, пък парламентарният така или иначе отразява интересите на управляващото мнозинство.

След МВР и ДАНС едва ли ще учуди някого, ако се окаже, че и прокуратурата, съдът, комисията за отнемане на престъпно имущество също приемат частни дарения, които с основание се смятат за застраховка срещу бъдещи главоболия.

Основанието произтича от реалните резултати от борбата с корупцията и организираната престъпност, която не стига по-далеч от това да установява "деяния", но не и "престъпления".

Впрочем и впечатлението, че партийните дарения ще могат да се видят в онлайн регистъра още в хода на предизборната кампания, се оказа погрешно. Както стана ясно от решението на Сметната палата във вторник, срокът е 31 октомври, след балотажите за президент и кметове.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар