*
Борба с вредителите

ДАРИ ПРИСЪДА, ЗАРАДВАЙ ПОДСЪДИМ!

|
ДАРИ ПРИСЪДА, ЗАРАДВАЙ ПОДСЪДИМ!

Сергей Трайков
Стършел

С наближаването на Рождество Христово дори атеистите стават свидетели на някакви коледни чудеса. А всички хора определено стават по-добри. И по-склонни към благотворителни прояви.

На 3 декември например магистратите от Софийския апелативен съд направиха щедър предколеден подарък на Йосиф Йосифов-Йоско, най-известния сенчест бос в Сливен, разследван за разстрела на Косьо Самоковеца и за какво ли още не. Марио Стоянов, прокурор от Върховната касационна прокуратура, казва за него: "Разследваме Йосифов по почти цялата палитра от Наказателния кодекс".

На 2 март 2011 г. Йоско премаза с джипа си двама души, а други двама бяха тежко ранени. По време на катастрофата той е бил с 2,6 промила алкохол в кръвта и е карал с повече от 45 км в час над разрешената скорост. За това двойно убийство Софийският градски съд му даде 8 години затвор. От апелативния обаче предколедно намалиха присъдата на 6 години.

В интерес на истината родната Темида целогодишно е в коледно настроение. Въпреки критиките за нашето правосъдие с ръка на сърцето трябва да признаем, че съдебната ни система действа като Майка Тереза и постоянно раздава коледни подаръци вместо присъди.

Та какво друго, ако не щедър подарък от 18 милиона лева, направи Темида на Христо Ковачки, като вместо да го вкара в килията за измами с ДДС, го призна за невинен? И не поиска от него да върне дори лев от откраднатите милиони.

Друго потвърждение на максимата, че няма виновен милионер, бе оправдателната присъда за Марио Николов. Той натрупа милиони от далавери по линия на "Сапард", далавери, заради които германската Темида конфискува парите на немските му ортаци, осъди ги и ги вкара в затвора.

Българската Темида обаче с характерното си вечно коледно настроение подари свободата на М. Николов, като отсъди, че от цялата крадлива група той е единственият невинен крадец.

Димитър Желязков - Митьо Очите, сочен за бос № 1 на престъпния свят по Южното Черноморие и един от най-големите наркодилъри в България, също получи подарък от родните магистрати. Той е арестуван 15 пъти за въоръжен грабеж, отвличане, побои, незаконно притежание на оръжие, насилствена проституция и така нататък...

Според бургаската полиция на неговата съвест лежат поне 30 изнасилвания, но няма нито една присъда за това. Никоя от жертвите му не смее да го даде под съд. Защото като Дядо Коледа Митьо Очите раздава пари на когото трябва и корумпираните работят за него вместо против него. И все пак той влиза в затвора. Но ето как.

През 2007 г. прокуратурата внася в Бургаския окръжен съд обвинение срещу Д. Желязков за организиране на престъпна група и търговия с наркотици. И заявява, че ще го вкара зад решетките за 15 години. След това обаче същата тази прокуратура прави посред лято прекрасен коледен подарък на този доказан престъпник, като сключва споразумение с него и съдът намалява присъдата му само на 4 години. На 2 март 2012 г. присъдата на му изтича и Митьо Очите излиза на свобода.

Сега Коледа наближава календарно и затова в тази празнична атмосфера Йосиф Йосифов-Йоско с оптимизъм очаква след обжалването на трета инстанция магистратите от Върховният касационен съд да му намалят още повече присъдата. Да го осъдят условно, примерно.

А защо пък и да не го оправдаят, отсъждайки "невинен" за извършеното от него двойното убийство? И това като нищо може да се случи, защото по Рождество Христово наистина стават чудеса. Особено когато става дума за родната Темида, за която Коледата трае 365 дни в годината.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар