*
Борба с вредителите

ДАМИТЕ ОТ ПП УЧРЕДИХА “ТЯ, ПРОМЯНАТА”

|

За съпредседатели на женското движение бяха избрани Деница Симеонова и Калина Константинова

На 24 и 25 февруари се проведе учредителното събрание на дамското движение в “Продължаваме Промяната” - “Тя, Промяната”. За нейни съпредседатели учредителите на новата структура избраха народните представители Деница Симеонова и Калина Константинова.

 

На двудневното събитие, включващо опознавателни, мотивиращи и обучителни панели, както и споделяне на каузи и идеи, присъстваха представителки на местната и централната власт, както и съмишленички от различни точки на България - от Сандански до Варна и от Враца до Карлово.

Дискусиите преминаха от въпроса дали има нужда от женско движение изобщо, но самият факт, че 47% от членовете на “Продължаваме Промяната” са жени даде красноречив отговор на това сам по себе си.

 

Калина Константинова не пропусна да отчете хармоничната атмосфера, създената сред участничките в учредяването на “Тя, Промяната” и очерта мисията на организацията:  “Ролята на "Тя, промяната" е да изгради подкрепяща се общност със силен глас и да развие лидерските умения на своите членове. Надявам се с инициативите ни да вдъхновим повече жени да участват в политиката и да отстояват каузите си.”

 

На свой ред Деница Симеонова обърна внимание на факта, че 2023 г. беше годината, в която за първи път има поне една жена във всеки парламент в света.

“Представяте ли си, че до 2023 г. това не е било факт?” Въпрос, който сам по себе си отговаря защо има нужда и смисъл от женски движения все още.

„Изчисленията показват, че чак след 80 години ще има паритет (равенство) на жените и мъжете в парламентите в световен мащаб. Анализи на различни институции показват, че ако има по-голямо участие на жени в политиката, ще има повече демократични процеси и създаване на по-добри политики и за жените, и за мъжете”, добави Деница Симеонова.

 

Красимира Величкова, позната с дългия и забележителен път в НПО сектора обърна внимание и на друг съществен аспект: “Политиците имат много повече инструменти и ресурси от гражданите и НПО за постигане на социална промяна.”

Тя потърси отговор и на въпроса какво е да работиш за каузи, когато си политик.

 

Като лектор беше поканена Станимира Хаджимитова, която има 30-годишен опит в сферата на човешките права, като равнопоставеността между половете в България е най-разпознаваемата ѝ кауза. Познаваме я като основателка на Българския фонд за жените и активна участничка в женските политики на национално и международно ниво. С нея дамите обсъдиха пречките, но и възможностите, които стоят пред жените политици. “Половото равенство, освен че е основно човешко право, е и от съществено значение за постигането на мирни общества с напълно използван човешки потенциал и устойчиво развитие”, категорична бе тя.

 

Същинското учредяване бе последвано и от политическа дискусия с Асен Василев. Той обърна внимание, че някои неща по отношение на равнопоставеността на жените във властта очевидно се променят, като за пример може да се вземе и първата жена директор на Агенция “Митници” в 150-годишната история на институцията.

 

Учредяването на “Тя, Промяната” приключи с определяне на дата и място и за следващата среща, както и изготвяне на график за предстоящите дейности, задачи и идеи, които чакат своята реализация.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар