*
Борба с вредителите

ДА СТРОИМ КАТО С LEGO - ЛЕСНО, БЪРЗО, СИГУРНО

|
ДА СТРОИМ КАТО С LEGO - ЛЕСНО, БЪРЗО, СИГУРНО

Първият етаж е комбиниран вариант, стени с Евромак, плочите класическата система. Вторият етаж е изцяло изпълнен с термокофраж - стените, плочата, армирането им и наливането на бетона. Площта е около 200 кв.м. на етаж или 400 кв.м за цялата къща. Системата с нищо не нарушава проекта на сградата в конструктивно отношение, спазват се всички изисквания за противоземетръс. Единственият елемент, който се вгражда допълнително и не е изпълнен с термокофраж, това са стълбищните рамена, които не е нужно да бъдат топлоизолирани. По отношение високия процент на икономия на енергия тази система няма алтернатива.

Може би всеки би си задал въпроса колко по-скъпо или по-евтино излиза на инвеститора да си построи сградата с оставащ термокофраж.
Първоначално се създава впечатление, че цената е малко по-висока в сравнение с другите типове градеж на сграда, но не е съвсем така, защото при останалите типове допълнително се полага топлоизолация, монтаж и демонтаж на кофражи, зидане, бетониране и други строителни работи и в крайна сметка се оказва, че цената в най-лошия случай е едно към едно.

Когато изграждаме покрива или подпокривното пространство, ако то трябва да бъде обитаемо, използваме стиропор с по висока плътност При покрива се използва стиропор с много по голяма плътност от стандартния стиропор. Елементите за покрива са специално конструирани така, че да могат да понесат всички натоварвания, допустими за един покрив. За изграждането на покрива има два варианта. В случаите, когато подпокривното пространство трябва да е обитаемо, а това в последните години се предпочита, се използват специални елементи, изолиращи въздуха, докато при необитаеми тавански пространства не е необходимо покривът цялостно да се изпълнява с елементи от Евромак.

Над последната плоча, изградена с Евромак, се изгражда стандартна покривна конструкция. Важно е да се отбележи, че стиропорът на тази система има защитен грунд, оцветен в сиво, който позволява довършителните работи да се изпълняват по-лесно, различните спойки с мазилката, шпакловката стават по-добри, а, от друга страна, сивият грунд защитава работниците от слънчевите отблясъци, които се получават.

Класически е проектът за къщата при тази система с оставащ термокофраж. Това, което трябва да се има предвид от архитекта и конструктора и най-вече от конструктора, е дебелината на бетоновия слой вътре в кофражната форма, който е 16 см. Има възможност и за по-голяма дебелина от 21 см за по-високи сгради над 3 етажа, когато в първите два или три етажа се поставя кофраж с по-голяма дебелина, за да се постигне необходимата конструктивна устойчивост.

Друго предимство на тази технология е, че зимното строителство не създава никакви проблемии не се изискват допълнително топлоизолиране на кофражите и специални добавки за бетона. В кофража бетонът втвърдява по-бавно, но за сметка на това по-качествено. Вътрешните стени също биха могли да се изградят с тази система, макар че не е необходимо. Изграждат се и носещите колони шайби и греди, за да се осигури стъпването на плочата. Преградните стени може да бъдат изградени по тази система или не, съобразно изискванията на инвеститора. Те могат да бъдат щендерни стени от Кнауф, стени от единични тухли, или от Итонг.

В стените се запазват местата на носещите колони и шайби спрямо конструктивния проект, освен това в стената също има вградена фина арматура, макар и от най-лек тип, във вид на мрежа, която осигурява черупката на сградата. В процеса на строителството се вгражда определената по проекта арматура.
За съжаление въпреки доста големия интерес от страна на хората към строителството по тази система с термокофражи, много от специалистите са скептично настроени. За нашата държава все още това е съвсем нов продукт, но с големи перспективи, защото няма друга алтернатива от класическите топлоизолационни системи, с която да се постига 50 % икономия на енергия.

Тази система има и едно много важно предимство - довършителните работи са по-малко трудоемки, изискват по-малко време, защото тази система разрешава, особено при зимни условия, още при изграждането на единия етаж могат да се започнат и довършителните работи, докато същевременно конструктивното изграждане на останалата част от сградата продължава.
С нея се изграждат всякакъв тип сгради, включително и промишлени халета. По отношение на височината на сградата има известни ограничения. Могат да се строят сгради до 10 етажа, но не повече.

Системата за строителство с термокофражи Евромаk ще бъде демонстрирана на изложението ”Българска строителна седмица" от 13 до 17 март 2007 г. зала 2, щанд Б-9 в Интерекспо и конгресен център София.


ОЩЕ ОТ "МОДЕРЕН ДОМ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар