*
Борба с вредителите

ЦВЕТОЗАР ТОМОВ НАПУСНА ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ЗАРАДИ НАГРАДАТА НА СТОИЧКОВ

|
ЦВЕТОЗАР ТОМОВ НАПУСНА ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ЗАРАДИ НАГРАДАТА НА СТОИЧКОВ

Социологът и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" напуска учебното заведение заради наскорошното издигане на бившия футболист и селекционер на националния отбор Христо Стоичков до "доктор хонорис кауза" на този университет.

В писмо до ректора, което Томов разпространи в профила си във "Фейсбук", той моли да бъде незабавно освободен.

"Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле", пише социологът.

И допълва: "Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек".

Според него случаят унижава не само ректора и членовете на Академичния съвет на университета, които са пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

"Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем", завършва Томов.

Посмото му срещна бърза реакция сред потребителите на социалната мрежа, които започнаха да го разпространяват питат няма ли и друг да последва примера на Цветозар Томов.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар