*
Борба с вредителите

ЦВЕТОВЕТЕ И НАСТРОЕНИЯТА

|
ЦВЕТОВЕТЕ И НАСТРОЕНИЯТА

Алтернативната медицина използва същността на цветове за психотерапия, терминът за което е „хромотерапия“

Изучаването на психологията на цветовете, технически термин за което е „хромология“, задълбава във влиянието на цветовете върху връзката между тяло и ум.
Животът е наистина цветен с всички свои различни ярки цветове и красиви нюанси. И ако многообразието е подправката на живота, то цветът добавя вкус! Нашата връзка с цветовете може би започва още от люлката, когато ни обличат в определен нюанс, за който нашите родители вярват, че ни отива най-много! Без съмнение, цветове са причина за забавление в нашето ежедневие – у дома, на работното място, в магазините, в гардероба ни или просто с великолепната природа наоколо. Описанието на обект никога не е пълно, ако не се спомене цвета му! Художници и артисти могат да се влеят в потока на творческите музи, вдъхновени от палитра цветове. А какво да кажем за множеството повратни точки, изпъстрили историята на човечеството в борбата срещу дискриминацията, основана на цветовете на кожата?!
Цветовете са гъделичкали съзнанието на учените и психолозите, заровили се дълбоко в изследвания, как цветове могат да въздействат на хората и да повлияят на емоциите им от много отдавна. Алтернативната медицина е дори крачка напред, използвайки същността на цветове под формата на терапия („хромотерапия“).
Цветовете са важни инструменти и в ръцете на интериорните дизайнери, които ги използват за да постигнат желания оптически ефект за размер, форма и цялостен облик на помещенията, които аранжират. Цветовете на стените в стаята могат влияят по три начина, заради което се делят на активни, пасивни и неутрални. Светлите тонове в помещенията придават усещане за простор и ефирност, а тъмните могат да придадат на помещението изтънчен, топъл и интимен вид. Също така, е широко известно, че някои цветове, поставени на стената незабавно подобряват тонуса или пък обратно – отпускат и релаксират.
Усещането за цветове става възможно благодарение на светлината, която е форма на енергия. През 1666 г., известният английски учен сър Исак Нютон открива, че ако се пропусне чиста бяла светлина през призма, тя се разделя на седем видими цвята, известни и на нас още от деца, като цветове на дъгата, а всеки от тях има своя уникална вибрация и енергийност.


ОЩЕ ОТ "ЛЮБОПИТНО"

box_title_arrow.gifНапиши коментар