*
Борба с вредителите

ЦВЕТАНОВ И ТАНОВ НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ КОЙ ДА УПРАВЛЯВА КОНТРАБАНДАТА

|
ЦВЕТАНОВ И ТАНОВ НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ КОЙ ДА УПРАВЛЯВА КОНТРАБАНДАТА

Александър Александров
Сега

Борбата с митничарската мафия се оказа поредният кьорфишек

Сигурно мнозина са позабравили как преди 2 г. МВР направи показна акция срещу винпромите за неплатени акцизи.

Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов яростно нападна митниците, че са си затваряли очите, докато са контролирали облепването на алкохол във фабриките с фалшиви бандероли, и че МВР се е натъкнало на фиктивен износ на зърно и амбалаж. Вицепремиерът иронично подметна, че

за въпросната акция митниците са били само уведомени

И то след приключването й. От думите му се подразбираше, че в противен случай със сигурност е щяла да изтече информация.

Преди няколко дни МВР показно обяви акция по задържането на цяла митничарска смяна на Капитан Андреево - общо 32-ма служители. Всички взимали здрави рушвети, които разпределяли в края на работния ден. За това имало пълен набор доказателства и записи от специални разузнавателни средства. Накрая бяха обвинени 8 души, а в ареста останаха само 4-ма.

Предстои да видим ще издържат ли обвиненията. Но се видя, че вътрешният министър отвори нов фронт във войната с митниците. Цветанов обяви, че нарочно не е казал на Ваньо Танов и на ръководството на агенция "Митници" заради страх от теч на информация. Танов обаче не му се разсърди, напротив, благодари му. На което вицето иронично подметна: "Разбира се, има си хас да не благодари на това, което свършихме".

Точно преди година МВР шефът нападна директно митничар №1, че не си върши работата и е време да си върви. Премиерът обаче не го махна. Няколко месеца по-рано в публичното пространство излязоха записи на разговор между Борисов и Танов, в които министър-председателят го кара да спре проверка на бирената фабрика на покойния вече Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

Пак по същото време излязоха и разговори, от които става ясно, че Борисов ходатайства за връщането на по-добра позиция в митниците на Вучката - човек, с когото той играе редовно футбол.

Танов пък побърза да отнеме лиценза на "ЛУКойл" заради немонтирани уреди. И отново бе погнат от Цветанов, че действа срещу националната сигурност. За да дойде времето на сегашните внушения, че митнически шефове са знаели какво се върши на Капитан Андреево.

По думите му в моменти всички ГКПП-та са в полезрението на службите. "Митницата е една затворена система. Тези митничари не допускат никого до себе си. От това, което колегите ми докладваха, стана ясно, че нещата са цинични", обясни още вицепремиерът.

Междувременно другият вицепремиер - Симеон Дянков, който също не е в особено добри отношения с Цветанов, защити Танов. "Ваньо Танов е добър директор на агенция "Митници", има доверието и подкрепата ми", каза той.

Според него за три години Танов направил "повече в митниците, отколкото социалистите за 50 години". Към защитата на Танов се присъедини и премиерът Бойко Борисов. "Тази операция потвърждава напълно думите на директора на агенция "Митници" Ваньо Танов, че

митниците се нуждаят от освобождаването на много хора

на различни длъжности", каза Борисов. Той заяви още, че "действията на МВР и прокуратурата ще подпомогнат вземането на важни решения от страна на Танов, който има пълната моя подкрепа". Танов оправда доверието му - два дни по-късно хората му хванаха 60 кг кокаин в комбайн, който идва от Южна Америка и пътува към Холандия.

Първо се твърдеше, че откритието било направено от рентген, после - че пратката е хваната случайно. Любопитен факт е, че "голямото разкритие" бе обявено лично от премиера Борисов в присъствието на Танов. На практика Борисов за пореден път се направи на Господ и потупа и Танов, и Цветанов в опит да спре надигащия се скандал. Но излезе наяве желанието на двамата му подчинени да контролират границата, а реакцията на Борисов показва, че няма нищо против двамата да воюват.

Всеки от двамата му подчинени иска да казва кое е контрабанда и кое не. А от обещанията от началото на мандата, че ще бъде разбита митничарската мафия, резултатът си остава нулев. На практика нищо не се промени. Нито митничарите се разделиха със суперлуксозните си имоти, нито рекетът по границата спря.

Имаше някакви плахи надежди, че когато митничарите декларират на кого са имотите, данъчните, прокуратурата и комисията "Кушлев" ще ги погнат откъде са взели парите. Но не би. Всичко с битката с митничарската мафия се оказа кьорфишек. Което пък би могло да означава само едно - че и тази власт се срасна с нея и се храни от това. А битката е само кой да контролира и ръководи всичко това.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар