*
Борба с вредителите

ЧУХТЕ ЛИ ПОСЛЕДНИЯ ВИЦ?

|
ЧУХТЕ ЛИ ПОСЛЕДНИЯ ВИЦ?

Изборът на архонта Слави Бинев за законодателен началник на българската култура и медии бе окачествен от едни като абсурд, от други - като истинска обида. Антоанета Пунчева разглежда новата придобивка на културата.

Дойче Веле
 
Уважаемите народни представители избраха за председател на Комисията за култура и медии една несъмнено знакова фигура. Направиха го, движени навярно не от пъклен план за необратимо затъпяване и чалгизиране на електората, а защото не им пука за културата, каквото и да разбират под това понятие. На избраника, впрочем, културата също не му е била мечта. Той се борел за Комисията за еврофондовете, но там успя да стане само заместник-председател.

Като чуя за култура, се хващам за кобура

В случая - за хладно оръжие. В своя филм "И България е една голяма грешка" авторите Георги Лозанов и Стоян Радев редят портрети на емблематични съвременници, за да сглобят картината на българския преход. Или както казва Радев - на познати лица, които отговарят на наслоените във времето подозрения срещу тях. Един от тях е Слави Бинев. Той седи в достолепен кабинет, пред колекция от хладно оръжие - саби, кортици и мечове. Демонстрира афинитет към лукс, оръжия и общества на силни и богати мъже, които задават световния ред.

Бинев е въведен в "най-високото благородническо звание и аристократичен титул - архонт", от Старозагорския владика Галактион, доносник на ДС, който - както пише в личния блог на Бинев, "възражда блясъка на българското архонтство". Символният акт е извършен в Рим, в катедралата "Санта Мария Маджоре", но Българската православна църква не го признава, а на безобразните прключения на владиката, наричан Галактиката, може да завиди и Чосър. Такъв кич не е по силите и на "лорд" Евгени Минчев, както и на много други звезди от шоубизнеса.

КПД-то на успеха

Славчо, по известен като Слави, Бинев, е български политик, бизнесмен, евродепутат в периода 2007-2014, народен представител, бивш европейски шампион по таекуондо - информира Уикипедия.

Бинев влиза от спорта в бизнеса, добре позната практика от 90-те години на миналия век. А след това, пак така закономерно, от бизнеса прекрачва в политиката и с листата на партия "Атака" - в Европейския парламент. После скъсва с издигналата го партия и учредява Консервативна партия "Движение на успеха" /КПД на успеха/, която става част от политическия съюз Гражданско обединение за реална демокрация /ГОРД/.
 
Бинев е член на НФСБ /Национален фронт за спасение на България/. На изборите през май 2014 не успява да стане евродепутат за втори път. Но като част от Патриотичния фронт /по-добрата "Атака"/, който ту дава, ту оттегля подкрепата си за настоящето правителство, Бинев пое българската култура.

Шампион по таекуондо, бизнесмен със сенчесто минало, той на няколко пъти става жертва на гангстерски войни между борци и каратисти. През ноември 1993 г. 50 души с 12 автомобила нахлуват в двора на спортния комплекс "Дескрим" в София, собственост на Бинев, и след побой го отвличат. Сред обвиняемите при образуваното по случая следствено дело са Димитър Джамов, Големия Маргин, Димата Руснака и Пело Стоев. По-късно Бинев става учредител на асоциация "Защита" - сдружение, в което участват прокурори и бивши служители на МВР, за да конкурират охранителните фирми на борците.

От началото на 90-те години до 2006 г. Бинев е един от основните акционери в "R–System Holding" АД, който включва включва повече от 100 дружества от развлекателния бизнес, охранителните фирми, инвестициите и строителството. Слави Бинев стопанисва клубове, барове и кафенета в София, сред които "Библиотеката" /книги там са само менютата/, популярната чалготека "БИАД", "Дали", "Империал" и др.

През 2000 г. на собствен терен - в "БИАД", бъдещият архонт е бит от собственика на "ВАИ холдинг" Георги Илиев. Бинев го осъжда за причиняването на леки телесни повреди, но не и за хулиганство, тъй като според съда Бинев е предизвикал Илиев да го удари чрез реплика /според Уикипедиа/.

Да живее културата!


Проф. Николай Овчаров, археолог, коментира за един сайт: "На фона на много хора в парламента смятам, че Слави Бинев има нормално интелектуално съдържание. Въпрос на вътрешни договорки е избирането му за шеф на Комисията по култура". Разбира се, че става дума за договорки и за комисия, която е смятана за маргинална. Не по-малко интересен е и нейният състав, където личат имената на д-р Лъчезар Иванов, Михаил Миков, Росен Петров и др.

Веднага след избора на Бинев за председател на Комисията по култура и медии известният режисьорът Явор Гърдев коментира случилото се с латинската сентенция: "Вярвам, защото е абсурдно".

В свой скорошен анализ Гърдев казва: "Когато им говорим да дадат повече пари за театъра - защото културната политика в последните 7-8 години е сведена единствено до това, управляващите си превеждат нещата така: на бюджетно ниво парите за цялата сфера на културата са в рамките на статистическата грешка. Така че ни ги дават с посланието: "Вземай и не ме занимавай". По този начин обаче пари се дават само на просяци, на сфери, които се считат за апандисит, за странна суетно-забавна добавка на обществото, на която ако дадат някой лев, на държавата няма да ѝ струва нищо. Но защо го дават - ето това управляващите не разбират. Защото не им е преведено, че в античността един талант е бил равен на 26 кг злато. Една амфора приблизително е 1 талант. В древна Атина 1 талант е месечната заплата на 200 гребци на военен кораб".

"Не може бюджетът ни за култура да бъде един от най-ниските в света, възмущава се друг известен режисьор - Теди Москов. "А е един от най-ниските в света заради некултурните хора, които ни управляват. А те са некултурни по традиция от времената на "другарите". А другарите бяха некултурни затова, защото смятаха за култура само това, което Ленин смяташе, че е. А културните от "другарите" се криеха зад алкохол и шепот…" И дим от скъпи пури, да допълним картината днес.

Най-новият виц за държавата България въобще не е смешен. Да завършим с въпроса на актрисата Касиел Ноа Ашер във Фейсбук: "Кубрат Пулев кога ще оглави Националната опера?” #Кога?

Има култура тази държава, написа в. "Сега", и културата си има Слави Бинев.

Да живее културата!


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар