*
Борба с вредителите

ЧУДОТВОРНА ИКОНА В МОНТАНА НА 1 ЮЛИ

|
ЧУДОТВОРНА ИКОНА В МОНТАНА НА 1 ЮЛИ

До чудотворната икона на „Свети равноапостоли Константин и Елена”, с вградено в нея парче от Светия кръст, ще могат да се докоснат вярващите в Монтана.
Иконата сега е в църквата „Успение Богородично” в Несебър, след това ще бъде пренесена в Силистра, Търново и на 1 юли, неделя, ще бъде поставена в храм „Св. св. Кирил и Методий\” в Монтана, където ще остане до 3 юли /вторник/ Светинята е донесена от монаси от манастир край Голгота в Йерусалим по молба на Доростолския владика дядо Амвросий. След Монтана реликвата ще бъде пренесена до Видин.
Чудодейната реликва е изографисана по поръчка на царица Елена, майката на византийския император Константин преди 17 века. В иконата е вградено и най-голямото парче от Светия кръст от Йерусалим. Вярва се, че досегът с нея има чудодейна целебна сила.
Константин (274-337) царувал в Рим и Византия - Цариград. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра. Той свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата \”Св. апостоли\” в Цариград. Майка му, царица Елена, живяла благочестиво и по неин почин бил открит Кръстът Господен на Голгота.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар