*

ЧИТАЛИЩЕТО В С. БЪРДАРСКИ ГЕРАН ЩЕ УЧАСТВА ВЪВ ФЕСТИВАЛА "ЖИВО НАСЛЕДСТВО"

|
ЧИТАЛИЩЕТО В С. БЪРДАРСКИ ГЕРАН ЩЕ УЧАСТВА ВЪВ ФЕСТИВАЛА "ЖИВО НАСЛЕДСТВО"

Знаете ли какво е зунка? Чували ли сте песните на банатските българи? Гледали ли сте танц на каракачани? Можете ли да направите кукла от царевична шума, а да изплетете чорапи. Ако искате да видите, чуете или самите Вие да станете част от оживелите традиции – елате на фестивал.

Над 450 човека от цялата страна, активни участници в програма „Живо наследсто” ще покажат на жителите и гостите на София, това, което си спомнят в един нетрадиционен фестивал, наречен „Живо наследство”. Kолоритни кукерски обичаи, обредният фолклор на банатските българи, танците на капанците, както и демонстрация на различни занаяти и народни обичаи ще бъдат представени на 22 април от 13:00 ч. на лятната сцена в Борисовата градина в София . Оранизатор на събитието е Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Всички желаещи ще могат на живо не само да видят, но и да опитат сами да си направят зунки, да си изплетат шарени чорапи, да си избродират шевица, да си направят бижута от мъниста или кукли от слама, да посвирят на зурна, да се запознаят с някои от тайните на грънчарството.

Любителите на кулинарните изкушения пък ще могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките е подготвена изложба от детски рисунки, кукли и други интересни сувенири.

Фестивалът представя 28-те инициативи от програма „Живо наследство” на ФРГИ. Целта е да се възстанови, съхрани и предаде на поколенията материалното и нематериалното наследство на България.

Програма „Живо наследство” се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България ” и медийното партньорство на телевизия bbt и електронната медия I-news..


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар