*
Борба с вредителите

ЧИПРОВЦИ ЩЕ ЧЕСТВА СВОИТЕ ГЕРОИ

|
ЧИПРОВЦИ ЩЕ ЧЕСТВА СВОИТЕ ГЕРОИ

Тази година се навършват 325 години от избухването на Чипровското въстание от 1688-ма, каза за Радио “Фокус”- Видин Анюта Каменова –Борин, директор на историческия музей в града.
Тя добави, че това ще бъде най-голямото събитие през годината не само за музея, но и за цялата общественост.

Успоредно ще бъде чествана годишнина от Унгарската революция и ще бъде почетен полк. Стефан Дуньов, който е чипровски потомък и един от участниците в нея. Поради различни причини Чипровци досега не е отдало почит на един от своите потомци, каза Анюта Каменова-Борин. Тя добави, че по време на тържествата за 325 години от избухването на Чипровското въстание ще бъде открит бюст-паметник на Стефан Дуньов. Това ще стане със съдействието на Унгарския културен институт в София. Честванията в Чипровци ще бъдат съпътствани от научна конференция, посветена на национално-освободителните движения през 15-19 век и живота и делото на Стефан Дуньов. Кулминацията на тържествата ще бъде през месец септември. През същия месец ще бъдат отбелязани 45 години музейно дело в Чипровци. Дейността на музея ще бъде представена и популяризирана с фотоизложба.

През годината историческият музея ще продължи да работи и по различни образователни програми, насочени към учениците в общината. Тяхната цел е младите хора да се запознаят с традиционната духовна и материална култура. С най-малките ще се провеждат занимания за запознаване с празниците. По-големите ще присъстват на лекции и уроци в музея. Децата ще участват и в различни демострации, които ще им позволят да се докоснат до експонатите и да се запознаят с тях. По този начин ще можем да ги научим да обичат още повече културно-историческото наследство на региона, коментира Анюта Каменова.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар