*
Борба с вредителите

ЧЕСТВАТ ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО ВЪВ ВЪРШЕЦ И БЕРКОВИЦА

|

Според Светото писание, на този ден тригодишната тогава Дева Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога.

Ето защо този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

Тази година честването на църковния празник Въведение Богородично във Видинската епархия започна от град Вършец на 17 ноември, като в продължение на 10 дни Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, придружаван от архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия ще посети всички по-големи центрове на митрополията.

В местния храм „Св. Георги ” от 17.00 ч. бе отслужен молебен за здраве и благополучие от свещеноиконом Петко Балджиев – енорийски свещеник на гр. Вършец. На службата присъстваха митрополит Дометиан, архимандрит Антим, свещеник Красимир Николов, председателят на ОбС – Вършец инж. Анатоли Димитров, кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, секретарят на общината инж. агр. Даниела Тодорова и много граждани.

Младият абсолвент от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” Слави Спасов изнесе пред събралите се в храма беседа за значението на църковния празник Въведение Богородично и за неговото послание, за мисията на родителите да говорят на своите деца за вярата и отговорността, за духовните добродетели.

В празничния концерт взеха участие учениците от духовия оркестър „Дефилир” при СОУ „Иван Вазов”, от студиото „Семейните празници като игра” – извънкласна и извънучилищна дейност по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора” към Професионалната гимназия по икономика и туризъм, църковният хор към храма и дамската вокална група към НЧ „Христо Ботев 1900”. Учениците искрено и по детски разказаха за смисъла на празника и отправиха своите молитви за здраве, сили и живот на мама и на татко, за любов и мир на всички хора, за доброто на нашия народ.

Негово високопреосвещенство митрополит Дометиан в словото си изтъкна ролята и значението, което Православната Църква отдава на този празник, благослови миряните и им пожела здраве, щастие и благоденствие. И както всяка година подари на всички деца, присъстващи в храма духовни книги – този път ги зарадва с учебното помагало „Християнска етика”, а така също и със сребърни кръстчета.

По повод празника в Берковица бе организирана богата празнична програма с участието на деца от състави към читалище „Иван Вазов 1872” и ученици от училищата. Специален гост на празника бе Негово Високопреосвещенство Видински Митрополит Дометиан, който поздрави всички с предстоящия празник и благослови жителите на Община Берковица. Сред гостите на празника бяха и народния представител инж. Петър Якимов, инж. Юлиян Иванов – председател на ОбС, кметът на Община Берковица Димитранка Каменова, зам. кметовете Гергана Антонов и Радослав Найденов. Присъстващите имаха възможността да чуят беседа за празника Въведение Богородично на тема „Семейните ценности в светлината на православната вяра”. Празничната програма включваше концерт на вокална група „Лачени обувки” и школата по пиано към НЧ „Иван Вазов 1872”- гр. Берковица, както и „молитва” на първокласниците от второ ОУ „Христо Смирненски” от класа по религия с ръководител Надя Тимчева.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар