*
Борба с вредителите

ЧЕСТВАТ 137г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КОМПОЗИТОРА КАМЕН ЛУКОВ

|
ЧЕСТВАТ 137г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КОМПОЗИТОРА КАМЕН ЛУКОВ

В навечерието на 137 годишнината от рождението на композитора Камен Луков в село Копиловци, обл. Монтана, родното място на композитора, се състоя тържествен концерт, организиран от кметство с. Копиловци, НЧ „Климент Охридски” и пенсионерския клуб в селото. Сред официалните гости на събитието бяха зам. областният управител на област Монтана г-жа Нина Петкова и писателят-земляк Славко Григоров. Илия Александров, член на инициативния комитет по честването, представи доклад за живота и делото на певеца на бойната слава Камен Луков – Пейнски. Кметът на селото г-жа Лалка Крумова прочете една от най-силните автобиографични песни на видния копиловчанин „Стар гуслар”.
Групата към пенсионерския клуб откри концертната програма с военния марш „Тъмна нощ”, чийто автор е Камен Луков. Вечерта продължи с изпълнения на самодейците към Народно читалище „Климент Охридски” с. Копиловци.
Под звуците на „Край Босфора”, чийто аранжимент е на композитора Камен Луков, изпълнители, гости и жители на селото станаха на крака и всички заедно запяха прочутия български марш.
Камен Луков – Пейнски е български музикант, диригент композитор, роден на 26 ноември 1875 г. в село Копиловци, обл. Монтана. Отрано остава сирак. На 16 години постъпва в полковия оркестър на 5-ти Дунавски полк. През 1896г. е изпратен да учи в Императорската Одеска консерватория. Със своя талант спечелва възхищението на преподавателите. Завършва консерваторията с отличие.
След завръщането си в България, през 1905г. е назначен за капелмайстор на Троянския полк в Ловеч. Организира за гражданството концерти и опери.Написал е над 1000 творби за духов оркестър - походни маршове и кантати. Композирал е и хора, ръченици, китки, романси, оперетна музика.
Маршът на 34-ти Троянски пехотен полк е най-добрият военен марш, създаван някога за славната и непобедима Българска армия. Наричат го „Бисерът на военните маршове”. Създаден е в окопите на Дойранската позиция през 1917г., сред взривовете на съглашенските снаряди. Може би в това се крие и експлозивната сила „Балканци” – бойният марш на един от най-добрите български полкове. Когато полковият оркестър подемал марша насред воя и експлозиите на снарядите се случвало нещо нечувано – британската артилерия спирала огъня срещу българските позиции. Британските оръдия замлъквали, поразени от силата на българския марш, на въплътения в музиката духна българския войник. Желанието им да притежават тази великолепна творба било толкова голямо, че пратили парламентьор през линията на фронта. Партитурата била предадена лично от Камен Луков.
До края на дните си достойният копиловчанин и за миг не забравя родното си място. Авторовите му произведения като „Стар гуслар”, „Елегия”, „Танцът на жътварките” посвещава на родния край.
Камен Луков – Пейнски умира на 07 август 1949 г. в гр. Ловеч.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар