*
Борба с вредителите

ЧЕСТВАНЕ 400 - ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТЪР ПАРЧЕВИЧ

|
ЧЕСТВАНЕ 400 - ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТЪР ПАРЧЕВИЧ

На 7 септември 2012 г., от 15.00 ч. в Голямата заседателна зала на Община Чипровци ще се проведе Кръгла маса по повод 400 години от рождението на Петър Парчевич.
Научната сесия ще открие проф.д-р Козимо Семераро – Секретар на Папския съвет на Ватикана за исторически науки. Докладът му е на тема „Дипломат, мисионер и пастор на католическата църква между Трентинската реформа и българското Възраждане”.

Проф. д-р Искра Шварц от Виенския университет ще говори за нови документи за дипломатическата мисия на Петър Парчевич при Богдан Хмелнитски.
В програмата са включени с интересни доклади доц.д-р Олга Тодорова и доц.д-р Йорданка Гешева от Институт за исторически изследвания в София, проф.д-р Кирил Топалов – секретар по духовност, култура и национална идентичност към Президента на Република България, инж. Иван Ранков - потомък на български род от Румъния.

Регион Монтана ще бъде представен от Вълко Мишев, който ще се включи с презентация на книгата си „Пратеникът от Леванта” и кино коопродукция. Директорката на Историческия музей в балканското градче Анюта П. Каменова-Борин, която е инициатор и организатор на форума, ще говори за „Паметници на признателност за архиепископ Петър Парчевич”.

Кръглата маса е част от програмата за празника на Чипровци и честването на 400 г. от рождението на Петър Парчевич. Очаква се на тържествата да присъства президентът Росен Плевнелиев.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар