*
Борба с вредителите

ЦЕНИ ИЛИ ЦЕННОСТИ

|
ЦЕНИ ИЛИ ЦЕННОСТИ

Публикуваме анализа на Христо Христов, макроикономист, от неговия блог.

Безспорно управлението на ГЕРБ ще се запомни освен със строителството на магистралите и със своите разбирания за това що е то пазарна икономика и имали почва тя у нас. Както правителството строи пътища със завидно постоянство, така и със същия устрем е амбицирано да покаже, че за него пазарните закони и икономическата логика не са възпиращ фактор.

През годините на управлението си, правителството се опита да запуши дупката в пенсионната система взимайки насилствено пари от гражданите. Така влезе в ролята на Робин Худ като национализира от богатите, тези които си плащат пенсионните вноски, за да даде на бедните – тези които не смятат за необходимо да го правят. Последваха лични договорки за замразяване на цените на горивата за няколко месеца, защото гражданите трябва да карат коли все пак.

Да припомним, че това се случи не поради логиката, че по-скъпите горива могат да окажат влияние и върху потребителските цени, а защото шофьори протестираха, че няма да могат да се движат по новите магистрали. Това потуши социалното недоволство за няколко месеца, но не реши нито един проблем и днес цените на горивата са на рекордни нива.

Субсидиите на тютюнопроизводителите не секнаха и продължиха да бъдат раздавани в разрез с изискванията на ЕС, но това отново не реши проблема, защото този сектор отмира и заетите в него трябва да се насочат към други производства. Последваха и погазващи конституцията предложения да не могат гражданите да сключват сделки с имущество си, ако не са си платили здравните осигуровки и т. н.

Вчера един то най-слабите министри в правителството, Мирослав Найденов забърка ново скандално споразумение, което добави поредната щриха към авторитарният стил на икономическа логика, който управляващите налагат на свободния пазар. След като преди дни беше убеден, че няма обстоятелства да се покачва цената на хляба, му бе необходима само една среща с производители, за да си промени мнението. Толкова го промени, че се втурна да намалява цените с голи ръце. На пресконференция вчера министър Найденов заяви, че се е договорил с две търговски вериги - "Кауфланд", "Метро" и "Била", които са поели ангажимент да не увеличават в продължение на три месеца цените на кошница от основни храни.

Колко нарушения виждате тук?

1) Ден преди въпросната договорка търговските вериги бяха на мнение, че няма да има увеличение на цените. Защо се сключва тогава подобна договорка? Към това като добавим и, че през миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри картелно споразумение между търговските вериги, става все по-логично, да си помислим, че министър Найденов е изтъргувал правдата. С други думи дали не им е обещал амнистия за нарушенията в знак на замразяване на цените? Съмнително.

2) Според разписаните и приети закони от народното събрание, на база на които КЗК следи и санкционира нелоялните търговски практики, то КЗК трябва да глоби правителството и да поиска оставката на министър Найденов.

чл. 29 от ЗЗК Забранява се всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите.

В прав текст изказването му от вчера казва, че само в "Метро", "Кауфланд" и "Била" потребителите могат да намерят стоки на по-ниска цена от останалите търговски вериги, което уврежда интересите на конкурентите на двете вериги и може да се класифицира като нелоялна търговска практика, за която министърът трябва да бъде подведен под съдебна отговорност. В другите страни с действаща пазарна икономика, подобни сделки и обявления се наричат "лобизъм".

3) Друга информация, която носи изказването на министър Найденов е, че след три месеца цените ще поскъпнат, така че потребителите имат толкова време, за да се запасят с най-необходимото на евтина цена. Това поражда пазарно неравенство и катализира по-голямо търсене, от което не печелят потребителите, а търговските вериги, които ще отчетат рязко покачване на оборотите.

4) На пресконференцията от четвъртък, министър Найденов изрази и своите очаквания, че след три месеца цените няма да бъда увеличени, а дори ще паднат. Това няма как да не породи логичния въпрос, ако се очаква спад на цените, защо тогава изкуствено ще се задържат на моментните, по-високи нива?

5) Ако примерно загубите на търговските вериги станат прекалено големи, поради по-бързото повишаване на цените е възможно, за да ги ограничат те биха намалили обемите, в които зареждат определените стоки. Това логично ще доведе до дефицит в търговската мрежа на стоките от първа необходимост.

6) Минути преди срещата си с търговските вериги, министър Найденов заяви в свое публично изказване по БНТ, че е възможно да има по-лоша реколта за фуражите и от това да пострадат животновъдите, но … на есен. На пресконференцията си министърът вече говореше, че това не са очаквания, а вече се е случило и животновъдите изнемогват. (Да споменем и, че в телевизионното си интервю г-н Найденов изказа намерението си да раздава субсидии, с които да подпомогне животновъдите преди да дойдат тези тежки месеци за тях.) Та след като търговските вериги ще замразят крайната цена за потребителите, какво всъщност ще попречи производителите да вдигнат цените? Министър Найденов показа през годините на поста си, че е подвластен на всякакви политически лобита и прокарване на интереси. Най-пресен пример бе от началото на годината, когато след среща с производители, той реши да спре вносът на яйца от Полша, за да защити патриотично родното производство. След неговата намеса, последва мигновено шоково поскъпване на яйцата.

7) Правителството полага усилия да привлича чужди инвестиции в страната, които да създават работни места и да повишават стандарта на живот. Подобни актове на само разправа с икономическата логика обаче едва ли правят страната ни привлекателна дестинация за инвеститорите. Поне не и за тези залагащи на бизнес логиката и работещи с визия за бъдещето. Подобни сигнали привличат спекулативни инвеститори, които търсят бързи печалби основани на различни пропуски в законодателството и правораздаването. А от това не печели никой.

Историята не веднъж е показвала, че изкуственото нарушаване на икономическата логика никога не е водило до ползи за потребителите. Явно обаче, когато ветеринарите се занимават с икономика и пращат икономистите да преглеждат кравите на село, всичко е наред. Иронично, но само преди седмица премиерът Борисов даде интервю, в което гордо заяви, че правителството мисли за увеличаване на доходите на населението.

Актът на договаряне на цени под масата не повишава доходите на никого обаче и показва поредното желание на поредните политици да се справят с дългосрочни проблеми, чрез краткосрочни решения. Все пак края на краищата не цените в България са високи, а доходите на населението просто са ниски. Но последното няма как да се промени без ясна визия и последователна политика, а още по-малко с овластяване на некомпетентни лица.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар