*
Борба с вредителите

ЦЕКОВ: ИЗБОРИТЕ СА МОРАЛНО НЕЛЕГИТИМНИ

|
ЦЕКОВ: ИЗБОРИТЕ СА МОРАЛНО НЕЛЕГИТИМНИ

BGNES
Изборният кодекс на Искра Фидосова заличи разликата между новини, публицистика и платена политическа реклама, превръщайки по този начин медиите по време на последните избори в таксиметрови апарати, отброяващи свободното слово на минута и левче. Това заяви председателят на УС на Института за модерна политика Борислав Цеков, предаде репортер на БГНЕС.

Цеков участва в конференцията "Избори 2011 в България - дефектите на демокрацията". Освен от управляваната от него структура, другият съорганизатор е и Институтът за социална интеграция. Те са поканили в диспута за участие представители на всички парламентарно представени партии, но на нея се озоваха само политици от БСП, ДПС и НДСВ. Дефектите, които видяхме у нас на последните избори трудно се покриват с подобни примери в развитите демокрации, поясни Цеков пред БГНЕС. Неслучайно вчера бе оповестена една класация на сп. "Икономист", която окачествява България като проблемна демокрация заради липсата на честни избори, поясни той.

Според Цеков има 3 основни дефекта в порочния Изборен кодекс - вече споменатото сливане на новини, коментари и политическа реклама. На второ място - създаде се огромно поле за злоупотреба от страна на изборната администрация, тъй като тя не бе професионална и бе доминирана от управляващите. Изборите показаха също липсата на ефикасни механизми за разследване и проверка на изборни нарушения и престъпления. Третият основен дефект е липсата на гаранция за тайната на вота, защото видяхме с какви бюлетини гласувахме, смята Цеков.

Освен очевидна некомпетентност, имаше и злоумишлена организация от страна на управляващите за манипулиране и фалшифициране на изборите, продължи той. "Тези избори са морално нелегитимни. Има нужда от ново, модерно изборно законодателство и нов изборен процес с нова философия. Трябва да се упражни граждански натиск за такава изборна реформа", е мнението на председателя на Института за модерна политика.

"На отминалите избори имаше голям брой нарушения и арогантно отношение от страна на изборната администрация", заяви във встъпителното си слово Катя Колева, председател на УС на Института за социална интеграция. Резултатите от вота показаха несработването между гражданите и политиците, каза тя. "Гражданите нямат доверие на политиците, защото те ги лъжат по време на кампанията и после се отмятат от обещаното след изборите. Не може да се лъже повече, защото държавата и обществото са едно цяло и ако не направим обрат децата ни ще продължават да напускат България", подчерта анализаторът. Катя Колева изрази очакване днешната дискусия да излезе с общо послание и да не е последна.

Депутатът от КБ Ангел Найденов заяви, че за отминалите избори имаше различни оценки. От страна на управляващите и всички останали. Тези избори бяха най-зле организираните и лошо проведените, категоричен е той. За тях можем да кажем, че бяха нечестни и манипулирани, а Изборният кодекс се провали, смята народният представител. Този закон не спря изборния туризъм. 155 хиляди души промениха адреса си преди изборите, от които 98 хиляди гласуваха на новия си адрес, което е от изключително значение за резултатите в малките населени места, припомни той.

Над 400 хиляди български граждани попаднаха в голямата си част без основание в забранителните списъци, което попречи на техния вот и дори ГРАО и МВР признаха това, подчерта Найденов. Над 700 хиляди недействителни бюлетини имаше на първия тур. Огромна цифра, което в съчетание с некомпетентната изборна администрация и масовото купуване на гласове и сплашването на хората с административни ресурси опорочи вота, каза Найденов. Не на последно място роля изигра дублирането на функциите на вътрешния министър с позицията му и на шеф на предизборния щаб, което е безпрецедентно, според Найденов. Трябва да се създаде нетърпимост към такива порочни практики и граждански натиск, което да последва след дискусии като днешната, смята той.

Изборите бяха използвани за насъскване на етнорелигиозна вражда, изрази своята позиция Метин Казак, евродепутат от ДПС. Забранителните списъци доведоха до самоцел - т.нар. принцип за уседналост, за да се опитат управляващите да спечелят в области, в които те досега не бяха печелили избори, продължи той. В ЕП групата на либералите и социалистите осъдихме тази порочна тенденция и призовахме лидерите на партиите да обърнат специално внимание, както и да се приеме специален мониторинг върху България, за да спазва страната ни основни договори на ЕС, напомни той. "Затова говорим за отстъпление от европейските демократични ценности. КС би трябвало да бъде този независим орган, който да отстоява тези принципи", посочи Метин Казак.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар