*
Борба с вредителите

ЦАНКО ЦВЕТАНОВ ПРЕД NOSTRABET: АРЖЕНТИНА ЩЕ СЕ ПРИБЕРЕ РАНО У ДОМА, АКО НЕ ЗАИГРАЕ КАТО ОТБОР

|
ЦАНКО ЦВЕТАНОВ ПРЕД NOSTRABET: АРЖЕНТИНА ЩЕ СЕ ПРИБЕРЕ РАНО У ДОМА, АКО НЕ ЗАИГРАЕ КАТО ОТБОР

Цанко Цветанов е един от тези, които на Световното първенство в САЩ през 1994 година изкараха българите на улиците, и съдейки по мрачното настояще в родния футбол, това четвърто място едва ли някога ще бъде повторено или надминато. В днешни времена Цветанов прави това, което най-добре умее, да предава своя опит и знания като треньор на сегашните футболисти. Като специалист в момента той следи какво се случва по терените в Катар и НостраБЕТ го потърси, за да разкрие своите впечатления от досегашните мачове на Шампионата на планетата.

Г-н Цветанов, как приехте загубата на Аржентина?

Като всеки нормален човек, който гледа и разбира от футбол, и аз съм изненадан от тази загуба, тъй като не я очаквах.

 

-       Защо Аржентина я допусна?

 

-       След леко първо полувреме, те си помислиха, че всичко е свършило и след като получиха две бързи попадения, изпаднаха в шок, от който не можаха да излязат и да се върнат в мача. Вярно е, че имаха териториално превъзходство, но не създадоха чисти положения.

 

-       Изненадан ли сте от продукцията на арабите?

 

-       Не бих казал. Арабите нанесоха своя удар за 5 минути и се прибраха в защита, но аз казвам, че не съм изненадан от тяхното поведение на терена, защото не зная дали българската футболна аудитория има представа, че реалностите в света в момента са такива, че в Саудитска Арабия и Япония се играе най-добрият клубен футбол в Азия. Твърдя го, тъй като имам впечатления, а и мои колеги са ми го казвали.

 

-       Докъде може да стигне Саудитска Арабия?

 

-       Това, което мога да кажа е, че ще затормозят и другите два съперника в групата. Затова Мексико и Полша трябва да са пределно концентрирани и да не подценяват тези срещи. Дали обаче силите на арабите ще стигнат за нова сензация, зависи от това колко бързо ще могат да преодолеят еуфорията, в която изпаднаха.

 

-       Възможно ли е да станем свидетели на още по-голяма сензация – Аржентина да не излезе от групата си за първи път?

 

-       Всичко е възможно, тъй като след 1986 година силата на Аржентина никога не е била в колектива. Ако техните футболисти успеят да подчинят собственото си его в името на отбора, защото като индивидуалности имат добри играчи, и Аржентина заиграе като отбор, може до стигнат до директните елиминации. В противен случай ще се приберат рано у дома.

 

-       Какво дава на футбола тази победа на Саудитска Арабия?

 

-       Тя показва, че във футбола още вярват в чудеса и приказки. Ако трябва да съм честен, страни като Саудитска Арабия не са моят фаворит за развитие на света като човешки отношения, но но терена е друго. Там излизат хора, играят 11 на 11 и понякога не винаги по-добрият побеждава. Победи като тази обаче са нещо добро и за цялостното развитие на футбола.

 

-       Япония също хвърли бомбата, като победи Германия.

 

-       Ако погледнем в исторически план, това би било изненада, но в момента нещата стоят по различен начин. Германия няма този силен отбор, който е имала на други финали, имат интересни млади играчи, но им трябва време. Докато за Япония вече казах, че в тази страна футболът прогресира. Да не забравяме също, че японците играят в немското първенството, което означава, че са научени и школувани футболисти.

 

-       Ако Германия не стигне до директните елиминации, това ще се случи за втори пореден път на Световно, нещо което никога не е било.

 

-       Нека все пак да изчакаме да минат тези два мача. Никой не може да отписва Германия, макар че нещата за тях станаха сложни. В тази група изглежда, че само Коста Рика няма шансове да продължи напред.

 

-       Вашите първи впечатления от Мондиала?

 

-       Отлични терени, отлични стадиони, отлична атмосфера за футбол. С изключение на мачовете на Аржентина и донякъде на Германия, другите резултати са в рамките на нормалното, а три отбора до този момент се открояват с владеенето на топката, инициативата на терена и резултатността – Англия, Франция и Испания.

 

 

-       Харесва ли Ви футболът, който се играе?

 

-       Определено да. Играе се открит футбол, падат и голове. Дори и при трите нулеви равенства, може би без Мароко - Хърватия, имаше много футбол и пропуснати положения, в това число и дузпа. Специално Тунис пък се представи над моите очаквания.

 

-       Виждате ли новости в тактическо отношение?

 

-       Нищо ново няма, дали се играе с трима или четирима в защита, дали с повече халфове или чисти нападатели, това вече всички го знаят. За всяка система си има противодействие и няма нищо скрито във футбола, но най-важни са колективните действия и себераздаването на терена. Именно с тях например Саудитска Арабия спечели, не че имаше по-добри изпълнители от Аржентина.

 

 

-       Кой отбор подкрепяте?

 

-       След като двата мои любими тима България и Италия не са в Катар, искам да изгледам поне цялата първата фаза и тогава ще си избера няколко отбора, които ще подкрепям. При всички случаи те ще са такива, които се стремят да надиграват съперниците и го постигат, но още не съм видял всички отбори и кой в какво състояние се намира.

 

-       Как се печели едно Световно първенство?

 

-       Това е най-трудният турнир за печелене, тъй като за 25-30 дни трябва да поддържаш постоянство и високо ниво на терена. Печели този, който е успял да бъде в най-добро състояние, да е най-концентриран и да е имал спортно щастие.

 

-       Бразилия ли ще се окаже този отбор в Катар?

 

-       Безспорно кариоките са основен фаворит. Имат количествено най-много звезди и ако те подчинят услугите си на колектива, могат да ликуват. Но аз като европеец, бих искал европейски отбор да триумфира и защо това да не бъде Испания, тъй като футболът, който играе, ми допада.

 

-       Когато гледате Световно, сещате ли се за това, което постигнахте през 1994-та?

 

-       В момента съм достатъчно ангажиран с настоящето и мислите ми са насочени изцяло към близкото бъдеще. Световното в САЩ си остава само един мил спомен за мен.

https://nostrabet.com/tsanko-tsvetanov-argentina-shte-se-pribere-rano-u-doma-ako-ne-zaigrae-kato-otbor/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар