*
Борба с вредителите

БРЮКСЕЛ ЩЕ НАБЛЮДАВА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

|
БРЮКСЕЛ ЩЕ НАБЛЮДАВА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

Европейската комисия се ангажира да наблюдава отблизо свободата на медиите в България, където враждуващи политически и бизнес групи установиха контрол върху водещи медии и ги използват, за да защитават техните интереси, съобщава в. "Ню Йорк Таймс".

Еврокомисарката по телекомуникациите Нели Крус, която отговоря за медийната политика и медийната регулация в Европейската комисия, заяви, че е поискала да се срещне с основните играчи при посещението си в София през септември за конференция за широколентовия интернет.

Крус съобщи в имейл, че е получила все повече сигнали за намаляване на свободата на новинарските медии в България. "Прочетох също така за насилие и смъртни заплахи срещу журналисти. Това е тревожно", допълни Крус.

Един от примерите е българската журналистка Лидия Павлова, която пише за организираната престъпност в ежедневника "Струма". Тя е получила редица заплахи за живота си. През май колата на сина й е подпалена в югозападния град Дупница, където тя живее със семейството си.

Европейската асоциация на издателите на вестници също обяви, че планира да разследва твърденията за ограничаване на свободата на медиите в България, заяви Франсин Кънингам, изпълнителен директор на организацията.

Повече от две десетилетия след падането на комунизма България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., не успява да изгради силни и независими новинарски медии.

"Репортери без граници", организация, защитаваща свободата на медиите в цял свят, постави България на 80-то място в последния си индекс за свободата на медиите в света, оставяйки я на последно място сред държавите членки на ЕС.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар