*
Борба с вредителите

БРИЛЯНТНА НЕКАДЪРНОСТ

|
БРИЛЯНТНА НЕКАДЪРНОСТ

Преди 2 години главният прокурор Борис Велчев заяви, че съдът си е свършил "брилянтно" работата по делото за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД. Председател на съдебния състав беше шефът на Софийския градски съд Георги Колев. Същият, който при ГЕРБ се изкачи до председател на Върховния административен съд (ВАС) - разбира се, избран от ВСС.

Той осъди на 12 години затвор Марио Николов, на 5 години съпругата му Марияна, четирима получиха по 10 години затвор, условна присъда за един от групата, а двама - напълно оправдани.

Не се случва за първи път апелативните съдии да отменят присъда на Колев по знаково дело. През 2009-а той наложи 14 години затвор на бившия шеф на столичната топлофикация Валентин Димитров, но преди месец апелативните съдии оправдаха Топлото и още двама за присвояване на 6 милиона лева.

Сега, поради правната неграмотност на написаните към делото мотиви за присъдата, всичко започва отначало. Апелативният съд отмени акта и върна делото за доразследване на прокуратурата. Колев, възпитаник на Академията на МВР, оказа се, преписал цели пасажи от обвинителния акт. Който също е некадърно написан.

"...Мотивите, написани от Колев непосредствено преди да встъпи в ролята на председател на ВАС, изобилстват от неясноти, противоречия и неверни факти, доколкото и обвинителният акт, който е бил копиран, въобще не отговаря на изискванията на закона и съдията Колев е трябвало да прекрати делото и да го върне на прокурора", пише журналистът Мирела Веселинова в "Правен свят".

Когато Колев беше издигнат за председател на ВАС, Съюзът на съдиите в България и 9 неправителствени организации поискаха съдържателен дебат, но дебат изобщо не се състоя. Юристи предупредиха, че той няма професионална практика в административното, нито в гражданското право. Накратко, няма ценз за този пост - един от трите големи в съдебната система, наред с главния прокурор и председателя на ВКС. Мълчание. Машината за издигане беше задвижена.

А президентът Георги Първанов бързо издаде указа за назначението му. Толкова бързо беше избран Георги Колев, че дори във ВСС не изчакаха подробна справка от Сметната палата - заради едно разминаване на доходи, но кой ти гледа. Неговото място тутакси зае семейната приятелка на Цветан Цветанов - Владимира Янева. През 2002 г. Янева, като пълномощник на баща си, купува два имота от "Софийски имоти", а само година по-късно е съдия по дело, по което трябва да съди този, който й ги е продал.

Георги Колев има големи заслуги като магистрат. Например аха-аха да осъди Батко - и не се произнесе, отлагайки го заради разни справки. Направи всичко, което е по силите - и възможностите му, да разпредели "на случаен принцип" жалбата на Мирослава Тодорова за спиране на уволнението й на отделение във ВАС, което не е гледало такива казуси.

Да не се учудваме на българското правосъдие. Съдии удобно разтакават дела - или същите биват прекратявани поради изтекла давност, а ВИП-подсъдими се скъсват да боледуват от дискова херния (виж вдясно).

А на хора като Колев ВСС едва ли ще наложи наказание. Ще се направят, че не се е случило. Или най-много да се размине с някоя забележка. Така е - забележки за едни, дисциплинарно уволнение за други.

Чакаме брилянтно включване по темата от Борис Велчев.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар