*
Борба с вредителите

БОЙКО БОРИСОВ:"ЦЕЛТА Е ДА ИЗКАРАТ ВСИЧКИ МАСКАРИ!"

|
БОЙКО БОРИСОВ:"ЦЕЛТА Е ДА ИЗКАРАТ ВСИЧКИ МАСКАРИ!"

"Ако бях агент, и ако аз съм могъл да помогна на службите, само щеше да ми е приятно да го споделя. Обаче, целта е да ни изкарат всички маскари". Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод разсекретените документи от папката "Буда".

"Логичен е въпросът откъде идва "Буда"? Знаете, за съжаление, че тогава ми се случи едно нещастие - 1997 г., когато взривиха на Цветелина джипа. Това дело се казва „Буда".

В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов - шеф на фирма "Ипон". И понеже знаете, че делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръсти. Сега вече целта е да бъдем всички маскари - в смисъл и Борисов бил агент. Буда... Аз съм православен, знаете, друг Господ, друг Бог", коментира премиерът.

На въпрос защо сега излизат тези информации, Борисов заяви: "Защото няма какво да правят, изборите идват. Не помните ли какво правеше Бриго Аспарухов, Татяна Дончева преди избори, компроматите, които излизат".

"Последното, което е важно, е как, когато ние дойдохме на власт, излязоха 9 доклада срещу Сергей Станишев и как тогава един гражданин ни донесе най-секретния доклад, който го е намерил на улицата, или където беше. Ако прокуратурата беше работила така, както трябва, и аз винаги в случая съм заставал на страната на Станишев, тези доклади са дошли при него и той ги е дал на службите да работят. После ги е забравил, те са се скатали умишлено, за да може като дойде нова власт - ето ти един компромат. В други държави по закон Станишев да влезе 10 години в затвора", каза още Борисов.

"Логичен е въпросът защо офицерът Младен Георгиев се връща в МВР на работа. Връща се, когато премиер става Сергей Станишев, а министър на вътрешните работи Румен Петков. Когато службата ДАНС се организира, съответно Младен Георгиев отива в ДАНС. Това става по времето на управлението на Станишев. Никаква моя намеса. Някои казват - заема висш пост. Той го е заел по времето на Станишев и Румен Петков", посочи министър-председателят.

"Естествено че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов", каза по-рано през деня Борисов пред dnevnik.bg.

Премиерът бил потърсен за коментар на последния документ, изнесен от сайтовете balkanleaks.eu и bivol.bg, според който на 24 февруари 1997 г. е било образувано дело за оперативно наблюдение върху него - тогава съсобственик на охранителната фирма "Ипон".

Запитан от dnevnik.bg защо в първото си изявление насочи следата за появяващите се материали към т. нар. кръг "Банкя", Борисов казал: "Защото са бивши ченгета".

Той подчертал, че не се притеснява от излизащите материали и добавил, че "не е длъжен да им чете глупостите".

Попитан за коментар за изтичането на информация от службите на МВР, Борисов казал: "Това е дълга тема." И посъветвал журналистите да си припомнят как са му донесли на него докладите на службите за Сергей Станишев.

Поредният документ, разпространен от balkanleaks.eu гласи, че на 24.02.1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на ЦСБОП било образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов с номер 0996 и псевдоним "Буда".

Мотивът бил "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители".

Източник:dnevnik.bg,БГНЕ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар