*
Борба с вредителите

БОТЕВГРАДСКИЯТ ХУДОЖНИК ВОЛОДЯ КАЗАКОВ ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС В ОБЩИНА МЕЗДРА

|

По покана на Градската художествена галерия ботевградският художник Володя Казаков подреди самостоятелна изложба живопис в Община Мездра. Изложбата е организирана със съдействието на инж. Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). Авторът гостува в гр. Мездра за втори път, след като преди 20-на години подреди самостоятелна изложба и в Дома на железничаря.

Експозицията включва 23 живописни платна - 14 натюрморта, 5 пейзажа и 4 комбинирани картини между натюрморт и пейзаж.

„Изложбата има цялостно колоритно звучене, общото впечатление е за топли, естествени цветове, реалистични форми и спокойна, пасторална атмосфера, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Във всяка творба личи специфичният за Казаков рисунък - на места изящен и прецизен, на други - преднамерено огрубен с едри мазки и обобщени форми, както и характерните за автора сложни композиции, насищащи с обекти пространството.“

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави Володя Казаков с изложбата и му подари бутилка червено вино.

Експозицията може да бъде разгледана до 7 март във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.

***

Володя Казаков е роден през 1953 г. в Оряхово, но от десетилетия живее и твори в Ботевград. Член е на Съюза на българските художници (СБХ) и на Международната асоциация на пластичните изкуства (AIAP) към ЮНЕСКО. Председател е на представителството на СБХ в Ботевград.

Има повече от 100 самостоятелни изложби у нас и над 30 в чужбина, между които във Виена, Прага, Братислава, Копенхаген и други европейски градове, както и участия в множество общи художествени изложби и пленери по живопис. Негови картини са притежание на частни колекции по целия свят.

Твори в различни жанрове и стилове на изобразителното изкуство - абстрактна живопис, пейзаж, натюрморт, карикатура и др. Носител е на престижни национални и регионални награди за живопис. От 2003 г. до 2007 г. е председател на Общински съвет - Ботевград.

Автор е на книгата „Часовниковата кула на Ботевград“ (2017 г.).

Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров/ Община Мездра


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар