*
Борба с вредителите

БОРИСОВ ЩЕ Е 3 В 1 - ПРЕМИЕР, ПРЕЗИДЕНТ И ШЕФ НА НРС И НСО

|
БОРИСОВ ЩЕ Е 3 В 1 - ПРЕМИЕР, ПРЕЗИДЕНТ И ШЕФ НА НРС И НСО

Двете служби изглежда не вълнуват новия президент, който повече се кахъри за икономическата криза и чуждите инвеститори

ПЕТЪР ПЕТРОВ
Сега

Малко преди да встъпи в длъжност президентът Росен Плевнелиев вече знае, че ролята му в идните 5 г. ще е чисто представителна - ще раздава ордени, ще участва в протоколни срещи и ще бъде на ръчно управление от премиера Бойко Борисов.

Освен това ще трябва да бъде благодарен до гроб на Борисов, защото не личността Плевнелиев е спечелила изборите, а партия ГЕРБ (по обясненията на министър-председателя). Едничката утеха на бъдещия държавен глава е, че все пак ще му оставят възможността да налага вето върху законите, гласувани от парламента.

Борисов е категоричен, че Росен Плевнелиев съвсем скоро ще загуби двете важни служби под шапката си - разузнавателната и тази за охрана. Защо се налага промяната не обясни. Ако се вярва на премиера, съвсем скоро правителството ще предложи два закона за НРС и НСО, които директно ще ги пратят на негово подчинение.

На президента се предоставя

"свободата" да ги хареса и благослови,

въпреки че няма никакво влияние върху законодателния процес. Идеята да даде мнението си по законите е за да не изглежда толкова излишен.

Написването и прокарването на двата закона обаче сигурно ще стане много бавно. Очевидно е, че управляващите нямат готови варианти. Дори няма решение как да изглеждат те - два отделни закона ли да са и кой да координира двете спецслужби, а от това зависи какви ще са нормативните актове.

Посланието обаче е ясно - двете служби ще са подчинени единствено на премиера. Борисов даде да се разбере, че сегашният шеф на НРС Кирчо Киров ще бъде махнат и че е възможно изпратеният от ГЕРБ за негов заместник преди година и половина Звездомир Пенков да оглави службата. За Плевнелиев остава да подпише указите.

Съдбата на НСО и НРС обаче съвсем не е щастлива. Още от самото начало на прехода те работят без законова регламентация. Службата за охрана се движи по един правилник, приет с правителствено постановление, а НРС - от неизвестни секретни подзаконови актове.

Периодично обаче се появяват щения да се пишат закони, избухваха спорове къде да бъдат пратени на подчинение, но постепенно всичко утихваше, за да се възпламени отново преди избори. На този принцип преди няколко години двете спецслужби бяха вкарани в преходните разпоредби на закона за отбраната и въоръжените сили. Според него до приемането на отделните закони за тях двете служби трябва да се подчиняват на правилата на военния закон и правилника за кадрова военна служба. Но те са единствените специални структури, подчинени на президента.

И това висящо положение продължава

ГЕРБ беше поредната политическа сила, която дойде на власт преди две години и половина с обещанията, че няма да има служби, които да работят без закони. Година по-късно обаче управляващите обявиха, че ще изчакат края на мандата на президента Георги Първанов и чак тогава ще предложат законова регламентация, за да не влизат в конфликт с него и да не се приема като лична атака срещу Първанов. А как наследникът на Първанов ще изтълкува отнемането на двете важни служби?

Росен Плевнелиев засега не дава признаци, че няма да разреши да му вземат малкото, което президентската институция притежава. От многобройните му изяви се разбра, че той пък се е вживял в роля, неприсъща за един държавен глава - например как да се пребори икономическата криза и как да се привлекат чужди инвеститори. За службите не е съобщил какво мисли.

Единственото сигурно в момента е, че засега няма да има сливане на цивилното с военното разузнаване. Дори военното министерство вече си написа проект за специален закон за военното разузнаване, за да си заплюе територия. И така като нищо дори да бъдат написани закони за НРС и НСО, може да се стигне до практическо запазване на статуквото.

Статукво, при което секторът за национална сигурност е в безтегловност, работи на самотек, далече е от демократичните традиции за граждански контрол при липсваща прозрачност и отчетност пред обществото за милиардите, давани от данъкоплатците. Другото е демагогия, част от която е прекалената загриженост на премиера как се разходват парите за автопарка на президента. Затова автомобилите ще бъдат разпределени по министерствата.

Сигурно е обаче още нещо - Борисов иска да е всичко - и премиер, и президент, и шеф на НСО и НРС, и ръководител на президентския автопарк дори.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар