*

БОРИСОВ: С НИЩО НЕ НИ СТИМУЛИРАТЕ!

|
БОРИСОВ: С НИЩО НЕ НИ СТИМУЛИРАТЕ!

Deutsche Welle

Ще помагаме само на държави, които са по-бедни от нас, зарече се българският премиер Бойко Борисов на среща с Източната комисия на германската икономика в Берлин днес. Премиерът е и гост на канцлерката Ангела Меркел.

"Има ли логика тези държави, които са слаби, допуснали са големи дефицити, сега да бъдат награждавани? Аз не виждам логика!", каза българският премиер Бойко Борисов по време на срещата си с ръководството на Източната комисия на германската икономика днес в Берлин. Според него Германия и ЕС би трябвало да подкрепят "отличниците".

Упреци към домакините

Действията на Германия и ЕС го поставяли в неловко положение пред опозицията, подчерта още премиерът Борисов: "Как да отговаряме? Защо сме дисциплинирани? Много ми е интересен вашият отговор. С нищо не ни стимулирате?"

На срещата си с Източната комисия на германската икономика Бойко Борисов освен това отново изтъкна казаното от него вчера след молебена в българския православен храм "Свети Цар Борис Покръстител" в Берлин. "Готови сме да подпомагаме чужди държави в тежко финансово положение, само когато пенсиите и заплатите им станат по-ниски от тези в България."

От своя страна от Източната комисия на германската икономика отбелязаха, че България се намира в нелека ситуация заради съседки като Гърция и обещаха, че ще съдействат на страната за създаване на благоприятен климат за привличане на чуждестранни инвеститори. Днес Борисов е гост и на германската канцлерка Ангела Меркел.

"Най-важната тема е, ако можем да привлечем на наша страна канцлера Ангела Меркел за това България да бъде подпомагана с 5 на сто съфинансиране на проектите, които се правят с европейски пари. Ние сме една от трите финансово най-дисциплинирани държави", отбеляза Борисов преди срещата.

"Заслужаваме уважение"

"За разлика от много други премиери, когато говори канцлерът, аз слушам и след това изпълняваме правилните решения. А именно: 3 на сто бюджетен дефицит - нашият е 2,1 на сто; нисък външен дълг – нашият е един от най-ниските; ниска инфлация – нашата е една от най-ниските в Европа. Затова заслужаваме уважение", посочи премиерът Борисов.

Бойко Борисов е на двудневно посещение в германската столица, придружен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар