*
Борба с вредителите

БОРИСОВ Е ГОЛ

|
БОРИСОВ Е ГОЛ

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg

Заместник–министърът на финансите Владислав Горанов завяви днес пред Дарик радио, че правителството няма да успее да реализира пълното си намерение за намаляване на данъчната тежест до края на мандата и че правителството няма да вдига данъци.

И подкрепи мисълта си с изречението, че „българският Монти се е появил отдавна“.

Ако някой се затруднява да му следи мисълта, понеже той не благоволи да я обясни на простосмъртните си сънародници, ето какво се подразбира: иска да каже, че изпреварваме Италия, където се наложи Белускони да си подаде оставката, заменен от Марио Монти, призван да спасява страната си от криза, каквато сме избегнали благодарение на (гордия с приятелството си с Берлускони) Борисов, който е нашият Монти.

Не само моя милост се е сетил, че да си играеш с думите в тази ситуация е нож с две остриета, едното от които е тъпо, а другото става само за хракири. Лошо, Горанов!

Ето какво пише “култовото“ (предавам се, ще използвам този новоговор!) британско списание „Икономист“ за рокадата в Рим:

The full Monti
Mario Monti holds out for a technocratic government until 2013
Nov 19th 2011 | ROME

The TV mogul’s cabinet included a former calendar girl, a minister who walked a pig on land earmarked for a mosque and another said to have links to the Cosa Nostra. The new government sworn in on November 16th has the chairman of NATO’s military committee, Admiral Giampaolo Di Paola, as defence minister; the boss of Italy’s biggest retail bank, Corrado Passera, as minister for economic development and infrastructure; and no fewer than seven professors, including the prime minister, out of a cabinet of 17. Mr Monti himself takes the finance portfolio.

Майтапят се англичаните с рокадата във властта в Италия, която за краткост бих обобщил с „преоблякъл се Илия, но пак в тия“. Или нещо от този род…

Това е обаче редкият случай, когато буквалният превод е по-важен. Защото“full Monti” означава „чисто гол“. Още по-лошо за Горанов и неговата злополучна метафора е обстоятелството, че „full Monti” е заглавието на една доста тъжна филмова комедия.

Сюжетът се свежда до това, че безработни мъже от британски провинциален град започват да се събличат голи пред дамска публика, за да вържат семейния бюджет. На български език това произведение, поставено в наши дни и в Младежкия театър в София, е прикрито вербално със смокиновото название „Време за мъже“.

Ако Горанов е искал да подкрепи „мъжкарската“ същност на началника си, припознавайки го като предтеча на италианския му колега Монти, направо е не е в крак с времето. Защото (охранителят) на царя си е гол!


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар