*
Борба с вредителите

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ С НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И УНИВЕРСИТЕТИТЕ Е ОТ КЛЮЧОВО ЗНАЧЕНИЕ

|
БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ С НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И УНИВЕРСИТЕТИТЕ Е ОТ КЛЮЧОВО ЗНАЧЕНИЕ

01 декември 2011 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Взаимодействието и сътрудничество на съдебната власт с неправителствените организации и с университетите е от ключово значение, тъй като до сега по правило тя се е държала като самостоятелен остров, изолиран от останалите фактори в обществото. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Института за модерна политика - Борислав Цеков по повод кръглата маса „Съдебната власт и предизвикателствата на публичността в мрежовото общество”, организирана от „Джордж Маршал – България” и Института за модерна политика. Това е особено важно във време, когато новите медии са в състояние да превърнат в публичен факт дори най-строго скритите тайни. Социалните мрежи и интернет медиите доведоха до това, че всяка институция, ако иска да бъде реално отчетна в обществото, трябва да осигурява публичен достъп до своята дейност. Съдебната власт има особености в това отношение, но от гледище на изискванията за прозрачност и отчетност тя не прави изключение в мрежовото общество – каза Цеков.
Темата на дискусията е до голяма степен авангардна за България, защото до сега винаги са се полагали повече усилия за прозрачността на съдебната власт и за нейното отваряне към обществото чрез контакти с медиите. С днешната дискусия се прави крачка напред за взаимодействието и ролята на различни фактори в обществото – неправителствен сектор, академични среди, магистрати - за постигането на общо състояние на обществото на сигурност и ред – посочи Борислав Цеков.
Българските медии отразяват съдебната система по начина, по който биха могли да я отразяват. Най-вече от гледище на шум. Обръща се внимание предимно на по-известни и общественозначими наказателни случаи. Вън от това, което е във фокуса на медийното внимание, остава една огромна работа в областта на гражданското, административното и наказателното правораздаване, която в много случаи е добре свършена. За да бъде показана тя на обществото, идва ролята на мрежовото взаимодействие между магистратите, неправителствения сектор, медиите и академичните среди – заяви Борислав Цеков.
Красимира ГЕОРГИЕВА


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар