*
Борба с вредителите

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ТЕЛЕКРАЦИЯТА НА БЕРЛУСКОНИ Е ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ПОПУЛИЗМА

|
БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ТЕЛЕКРАЦИЯТА НА БЕРЛУСКОНИ Е ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ПОПУЛИЗМА

10 ноември 2011 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Политическият аспект на финансовата криза в Италия, която заплашва да разклати Европа, е пряко свързан с предизвестения крах на популисткия модел на Берлускони. Това заяви пред Дарик радио председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков. Според него управлението на Италия през последните десет години представлява отровна симбиоза от популистки лидер в лицето на Берлускони, медиен картел, който обслужва правителството и промива мозъците на обществото и липса на реална дясна алтернатива, която да предлага силна икономическа политика и стратегия за развитие след разпада на старата партийната система в Италия в началото на 90-те.
„Всяко популистко управление, още от времето на Хуан Перон в Аржентина, протича приблизително по един и същи начин. В началото има фойерверки, опиянение, дитирамби в медиите, вредно прехласване по простото говорене и простите рецепти, тотално отрицание на предишните управления, лидер, който по пет пъти на ден си мени мнението и флиртува с най-низките обществени страсти. Накрая идва икономическия крах, и огромни дългове, които се изплащат поколения. Това е ясна закономерност. Затова казвам – гледайте Италия и си мислете за България”, подчерта Борислав Цеков.
Той изтъкна, че моделът „Берлускони” е наричан на Запад телекрация – т.е. управление чрез телевизията, чрез пропаганда и промиване на мозъци. „Когато политиката е сведена до опошлено риалити шоу, когато няма реална свобода на словото, когато в норма се издига простоватостта, когато няма истинско лидерство, базирано на идеи и ценности, тогава лошите последствия за икономиката не закъсняват”, продължи Цеков.
Най-точната оценка на ситуацията в Италия след заявката на Берлускони, че ще подаде оставка едва след приемането на бюджета, я дадоха финансовите пазари – вчера лихвата по италианските облигации надхвърли психологическата граница от 7 %, заяви още Борислав Цеков. Според него тежката икономическа криза в еврозоната е възможност за реформи на Европейския съюз, но не по модела предлаган от Саркози за Европа на две скорости. „Ако се приеме френската идея за „Европа на две скорости”, това означава издигане на нова Берлинска стена в Европа. В икономически план за държавите от еврозоната това би било добро решение от гледище на стабилността, но от гледище на политическото бъдеще на обединена Европа ще означава зачеркване на идеята за силен Европейски съюз. Важно е освен реформите, които трябва да проведат националните правителства, да се реформира гигантската и недостатъчно непрозрачна брюкселска бюрокрация. ЕС трябва да бъде символ на правата на гражданите и икономическата свобода, а не на огромната маса сиво чиновничество – от европейските комисари надолу, което живее охолно и безотчетно на гърба на европейските данъкоплатци”, подчерта Борислав Цеков.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар