*
Борба с вредителите

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ПАРТИИТЕ ТРЯБВА ДА ПОКАЖАТ НА ОБЩЕСТВОТО, ЧЕ КС НЕ Е ЕРОЗИРАЛ

|
БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ПАРТИИТЕ ТРЯБВА ДА ПОКАЖАТ НА ОБЩЕСТВОТО, ЧЕ КС НЕ Е ЕРОЗИРАЛ

Борислав Цеков, председапел на УС на ИМП

Народното събрание взе решение да определи нови правила за номинации и избор на бъдещия конституционен съдия. Това стана след скандала с избора на Венета Марковска, която не успя да положи клетва и да стане новият конституционен съдия преди седмица.

От конституционно гледище това беше единственият път да се излезе легитимно от създадената процедурна каша, каза в предаването „Нещо повече“ Борислав Цеков от Института за модерна политика.

За съжаление до това решение се стигна под напора на обстоятелствата. Включително под напора и на акта на президента, макар и полтически, облечен в една антиконституционна форма, фактически преустанови клетвата и това накара НС да преосмисли решението си. Дотам се стига, когато публичните изслушвания са недостъчно ефективни. Ролята на публичното изслушване е подобни сигнали да бъдат убедително или потвърждавани, или опровергавани, така че да е ясна репутацията на кандидата.

Тази криза е лош прецедент за начина, по който управляващите разбират констутиционния ред и процедурите в държавата.

Според Цеков, ако Петър Стоянов, въпреки съпротивата на партията, към която принадлежи, това ще урони неговата политическата легитимност. Отговорността на партиите сега е да покажат на обществото, че Конситуционният съд не е ерозирал.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар