*
Борба с вредителите

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ПАРЛАМЕНТЪТ ТРЯБВА ДА СЕ РЕФОРМИРА, ЗА ДА Е НА ГРАЖДАНИТЕ, А НЕ НА ОЛИГАРХИЯТА

|
БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ПАРЛАМЕНТЪТ ТРЯБВА ДА СЕ РЕФОРМИРА, ЗА ДА Е НА ГРАЖДАНИТЕ, А НЕ НА ОЛИГАРХИЯТА

„Парламентът трябва да е на гражданите, а не на олигархията и партийната номенклатура“, това подчерта председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков в своя доклад пред тържествената коференция „Оборище – извор на българския парламентаризъм“. Конференцията се провежда днес в Панагюрище под патронажа на председателя на НС Цецка Цачева. Организатори са община Панагюрище и Общонародния комитет „Васил Левски“. Сред основните докладчици са Борислав Цеков, конституционният съдия проф. Емилия Друмева, проф. Георги Близнашки и историкът проф. Дойно Дойнов.

Пред конференцията Борислав Цеков изтъкна, че в годините на прехода българският парламент е бил разпнат между двата полюса – да бъде политическият форум на нацията, в който се срещат разнопосочните граждански интереси или да бъде сведен до фасадна институция на един олигархичен модел на управление. Цеков очерта ключовата роля на парламента в годините на прехода като двигател на реформите и като стабилизиращ фактор. „Народното събрание извърши две законодателни революции – смяна на тоталитарната система и съобразяване на законодателството с правото на ЕС“, заяви Борислав Цеков.

Той посочи три основни етапа в развитието на парламентаризма у нас след 1989 г.: демонтаж на тоталитарната система – 1990-1997; пазарни реформи и сближаване с правото на ЕС – 1997-2007; европейското членство – 2007-досега.

Сега парламентът е изправен пред няколко големи предизвикателства – да направи по-ефективен парламентарния контрол върху изпълнителната власт на всички нива, да назначава парламентарните квоти в съдебните и регулаторните органи след публични изслушвания и да стане активен гарант за гражданските права.

„Ако парламентаризмът не се реформира в тази посока, българската политическа система бързо би придобила чертите на олигархичните модели на еднолична власт, облечена в псевдодемократични одежди, каквато виждаме в Русия и прикаспийските републики“, заяви Борислав Цеков.

Той призова укрепването на парламентаризма да стане задача на всички демократични среди, които вярват, че България трябва да пази завета от Оборище и да бъде земя на човешките свободи и превърнала в свое национално верую онзи свещен текст от Търновската конституция, че всякой роб, който стъпи на земята българска – свободен става.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар