*
Борба с вредителите

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ИМА НУЖДА ОТ НОВО ИЗБОРНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, С НОВА ФИЛОСОФИЯ

|
БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: ИМА НУЖДА ОТ НОВО ИЗБОРНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, С НОВА ФИЛОСОФИЯ

Има нужда от ново изборно законодателство, с нова философия. Това каза Борислав Цеков – председател на Управителния съвет на Институт за модерна политика (ИМП), на конференция на тема: „Избори 2011 в България – дефектите на демокрацията”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това не е форум на закъсняло разкаяние, нито пък е дискусия, която да предъвква тъжни констатации. Този форум е стъпка към изграждане на една по-ясна обществена воля за ново изборно законодателство”, обясни Цеков. Той отбеляза попадането на България в класация на списание „Економист” в списък на т.нар проблемни демокрации. Една от индикациите са изборите. Те са и е една от причините България да попадне в тази класация, коментира Цеков.
„Изборите тази есен бяха едни избори, в които се създадоха наченки на истинска изборна мафия, на организирана машина за създаване и прикриване на организирани престъпления”, заяви Цеков. „В тези избори МВР беше основен играч, не за да гарантира спокойствието на гражданите, а да гарантира победата на управляващите.
Имаме кодекса на Фидосова – абсолютно несъстоятелна, остаряла философия.
Кодекс, който не реши нито един от проблемите на изборите”, заяви той.
„Тези избори са морално нелегитимни”, подчерта Борислав Цеков и призова: „Хайде да направим модерни избори”. Според Цеков трябва да се въведе електронното гласуване, което ще ограничи недействителните гласове.
„След изборите все по-често започваме да си задаваме въпроса демокрацията в опасност ли е”, заяви Катя Колева – председател на УС на Института за социална интеграция (ИСИ). По думите й, общите изводи от изборите са, че е имало много нарушения и арогантно отношение. Държавата не е едно чуждо тяло, държавата сме всички ние – и гражданското общество и политиците, допълни Колева.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар