*

БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА НАМЕРИ ВЕРНИЯ СИ ЖАНР - ФАРСА

|
БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА НАМЕРИ ВЕРНИЯ СИ ЖАНР - ФАРСА

Разобличител на големите далавери пък стана морално промокаемият депутат Яне Янев

ГАЛЯ ГОРАНОВА
Сега

Борбата с корупцията по висшите етажи на властта вече две десетилетия се води с нестихващо ожесточение и нулев резултат. Всички правителства, които се изредиха през този период, се оказаха чисти и непорочни, а разграбените милиарди чрез крупни корупционни схеми потънаха в швейцарските сметки на знайни и незнайни бандити и чиновници.

Но има една временна анкетна парламентарна комисия с непроизносимо име, която се заканва да извади кирливите ризи на високопоставени управници със задна дата и тайното да стане явно. С тази комисийка борбата с корупцията най-сетне намери верния си жанр - политическия фарс. Председателят й също минава за голям експерт в областта - става дума за небезизвестния Яне Янев, който се заканваше да разгони фамилията на Бойко Борисов, а после стана част от нея.

Комисията на Яне Янев дублира изцяло дейността на друг временен парламентарен орган - т.нар. Комисия за "Белене". Още с първото издание на фарса стана ясно, че Янев има намерение да се занимава изключително с корупцията в енерегетиката и в частност - с далаверите на ключови фигури в БСП около АЕЦ "Белене".

Средствата за тази борба услужливо му бяха подхвърлени от хора в съдебната власт, които явно припечелват допълнително от търговия с компромати. В ръцете на Янев се озоваха суперсекретни записи на подслушани разговори. Но както знаем, още от времето на димките по седесарски форуми той показа завидни умения в боравенето с взривни материали.

Съмнявам се, че има и 10 души в България, които да знаят с какво собствено се занимава "Парламентарната анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата".

От безконечните обстоятелствени пояснения в заглавието ясно личи, че комисията е създадена с точно определена цел за компрометиране на точно определени личности. Техните имена вече станаха известни - Румен Овчаров и Корнелия Нинова. Става дума за претоплено дело от 2006 г., прекратено отдавна, което Янето сега се опитва да реанимира за политическа злоупотреба. За разкош към този стар случай се добави и никому неизвестно дело за шпионаж срещу Овчаров и мистериозни негови и на Нинова разговори с бившия руски икономически министър Сергей Шматко, с шефа на "Росатом" Сергей Кириенко и с "Газпром".

Внушенията, които комисията на Янев направи дотук, са годни за конспирационистки роман, но явно не и за прокуратурата. Иначе няма обяснение защо уличаващи доказателства за корупция на държавно ниво се предоставят на някакъв си "независим" депутат, а не са в прокурорските папки.

От разплитането на стари случаи обществото може само да спечели, разбира се. И не следва да има давност за големи далавери, пък били те и заметени под килима. Не ме разбирайте погрешно. Но да повериш борбата с корупцията на човек като Янев, това издава крайно несериозни намерения. Или опит за шантаж.

Но да зарежем сериозния тон, който и бездруго не подхожда на темата, и да видим що за съдържателни разговори се водят в най-страшната, ако се съди по названието й, комисия на 41-вото Народно събрание. Да уточня: първо, ролите в тази комисия са предварително зададени. Тази на Янев вече я изяснихме - той ще е поразяващата уста на "истината". Мая Манолова и Атанас Мерджанов от БСП знаят, че председателят е марионетка и през цялото време се опитват да го докажат.

Христо Бисеров от ДПС го играе "идиот", който дразни Янето с наглед тъпи, но юридически основателни въпроси. Групата на ГЕРБ е сборен персонаж от послушковци, които вдигат ръце под команда. Сред тях се откроява само Димитър Лазаров, предимно с милиционерски хумор и агресивно поведение спрямо Манолова. Представителят на сините - Кирчо Димитров, тихомълком гласува заедно с ГЕРБ.

По същество комисията не върши нищо, но вдига шум и врява до небесата. Зрелището е предназначено най-вече за медиите, от чието присъствие председателят видимо се опиянява. Често самоотвержената борба с корупцията прераства в махленска свада и грубиянски хумор.

Заседанието е второ поред. От всички присъстващи само Манолова и Мерджанов са чели срещу подпис секретните материали, изпратени на комисията от ВСС и Софийска градска прокуратура, но въпросите, които Янев е заложил в дневния ред, показват недвусмислено, че и той познава добре съдържанието им. Странното е, че няма документални следи някога да ги е чел. На членовете на органа се предлага да обсъдят седем въпроса, формулирани въз основа на секретните папки, без да са ги чели.

Мая Манолова: Имаме всички основания да предполагаме, че комисията се манипулира от лица, които са неизвестни, че някой друг предлага и диктува дневния ред, а тук присъстващите се явяваме една масовка на лица с неясни интереси и с лице, което не е показано пред широката публика. Нямам друго обяснение как иначе някой би разполагал с материалите от преписка на Софийска градска прокуратура, които са с гриф "секретно" и с които някой би могъл да се снабди само при специален режим и които не би имал право да разгласява по какъвто и да е начин, включително и чрез дневния ред на парламентарна комисия.

Яне Янев: Комисията работи по държавнически дела, а не обсъжда приоритетите на "Позитано" или на която и да било друга партия.

Докато тече спор по дневния ред, в залата влиза смутен служител от секретната секция на парламента с куфар в ръка. Оказва се г-н Дупинов, началник на Секретно деловодство, който започва да трупа върху масата купчина папки с гриф "Строго секретно".

Атанас Мерджанов: Какво се извършва в момента вдясно от вас? Това е секретна информация. Папки със секретно съдържание, които никой, както подчерта колежката Манолова, освен нея и мен не са прочели. Какво искате да демонстрирате тук пред медиите?

Янев: Нищо не демонстрираме. Папките ще са тук и в частта от заседанието, когато то ще бъде закрито, само тогава ще бъдат отваряни. Папки ли не са виждали журналистите?

Мерджанов: Това е несериозен подход, господин председател.

Янев: Кое е несериозното?

Мерджанов: Тези папки, които са от Секретно деловодство, да бъдат прибрани моментално. Това не е стил на работа на комисията... Г-н Янев, вие чел ли сте тази литература, която е стоварена върху масата тук?

Янев: Не!

Мерджанов: Тогава въз основа на какви факти и обстоятелства сте формулирал тези въпроси ? Кой ви ги даде? По чия поръчка? Чия воля изпълнявате в момента? Защо губите времето изобщо на членовете на комисията? Какво искате да постигнете с това?

Янев: Никога не съм играл и не мога да играя чужди роли. Винаги съм играл първостепенна роля... Тези седем въпроса са формулирани само и единствено на база аргументирани публични разследвания.

Христо Бисеров: Колеги, когато излезе книгата на Александър Солженицин "Архипелаг Гулаг", партийните ядки пишеха едни декларации: ние не сме чели книгата, обаче... и заклеймяваха Солженицин. Сега вие не сте чели материалите, обаче заклеймявате госпожа Мая Манолова. Моля ви се, като не сме чели материалите, няма да ги обсъждаме. Това е толкова просто и логично.

От БСП настояват Янев да представи на комисията внесените от тях сигнали за корупция по висшите етажи на властта, включително случаите "Ало, Ваньо" и "Апартаментите на Цветан Цветанов", което председателят упорито отказва да направи...

Янев: Г-жо Манолова, вие вашите сигнали сте ги презентирали на ваша партийна трибунка, преди да дойдете на заседание.

Манолова: Вие сте царят на партийните трибунки и сте го правили нееднократно. Така че, хайде без квалификации.

Янев: Но вие искате да сте царица и аз не мога да разбера, поне се поучете как стават тези неща. Не можете да правите пушилки, и то постоянно.

Бисеров: Мога ли да попитам нещо? Вие като председател на комисията знаете ли има ли постъпвал сигнал за това, че има данни за корупция по най-високия етаж на властта - става въпрос за г-н Бойко Борисов в разговори с Ваньо Танов. Аз питам дали има постъпил такъв сигнал. Какво ще ми кажете?

Янев: Ще ви отговоря. Има постъпили сигнали, четири броя, от трибунката на БСП.

Бисеров: Не, не, в архива на комисията има ли постъпил сигнал за корупция, свързана с Бойко Борисов?

Янев: В архива на комисията какво има ще докладвам следващия път.

Бисеров: А има ли постъпил сигнал срещу Цветан Цветанов?

Янев: А, с подобни хитрости вие ставате говорител на БСП...

Манолова към Янев: Той знае какво има вътре в папките, без да ги е чел.

Янев: Г-жо Манолова, ако вие продължите по този начин, пак ви казвам...

Манолова: Това е резултат от вашите способности. Те наистина са паранормални. Вие знаете какво пише в тези пет купчинки с папки, без да сте ги чел.

Димитър Лазаров: Вие, като сте ги чели, кажете какво пише там? Хайде сега започвайте да казвате, като ги четохте, какво пише. Кажете във всяка папка какво пише.

Янев: Правя предложение госпожа Манолова да бъде докладчик.

Манолова: Аз предлагам, за да е пълен циркът, някой, който не ги е чел, да ги докладва и избирам господин Янев.

Лазаров: Ние не сме в детска игра "Ринги, ринги рае, кой кого ще избира".

И т.н., и т.н.
--------------------------------------------------------------------

Въпросите, на които ще търси отговор комисията на Яне Янев:

1. Имало ли е лица извън длъжностно упълномощените, които са водили нерегламентирани преговори от името на държавата за строителството на АЕЦ "Белене" и доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"?

2. Как, от кого и при какви условия са договаряни истинските параметри, свързани с подписването на договора за АЕЦ "Белене"?

3. Осъществявана ли е умишлена предварителна уговорка за манипулиране на общественото мнение с цел прикриване на истината по договора за АЕЦ "Белене" и представянето му само като новина за инвестиции в икономиката?

4. Изтекла ли е предварителна информация кой ще бъде победителят в търга за строежа на АЕЦ "Белене" преди приключване на предвидената по закона процедура?

5. По какъв начин са договаряни параметрите по договорите и кой е осъществявал доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", на каква цена и това било ли е съгласувано с ЕС във връзка с ограниченията на Европейската комисия от 01.01.2007 г. за доставката на ядрени материали?

6. Има ли лица от енергийния бизнес, които от името на съответния ресорен министър са договаряли схема за разпределението на дейности между "Арева" и "Атомстройекспорт" с цел придобиване на големи комисионни?

7. Ощетена ли е държавата в особено големи размери по договорите за строежа на АЕЦ "Белене" и доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и кои лица от висшите етажи на властта са замесени?

------------ ХО-ХО-ХОХЕГЕР

Парламентът бе окарикатурен и с една друга временна анкетна комисия, наричана за краткост "Хохегер". Тя трябваше да проучи фактите и обстоятелствата около рекламния договор на предишното правителство с австрийския лобист Петер Хохегер, разследван в родината си за злоупотреби. Въпросният орган също бе антикорупционен по същността си и допринесе съществено за развитието на политическия фарс.

След комични изслушвания на бившия президент Георги Първанов, на пиар специалистката Моника Йосифова и други замесени лица стана ясно, че дори и да има далавера, тя е изиграна по законовите правила. Бившият премиер Сергей Станишев дал 1.5 млн. евро на Хохегер, за да подобри образа на България в ЕС. Лобистът от своя страна заделил една четвърт от сумата за приятелката на Станишев - Моника Йосифова, която е главен подизпълнител на поръчката.

Нито прокуратурата, нито Сметната палата, нито държавната финансова инспекция обаче са установили нещо незаконно в сделката и това бе ясно още преди създаването на фарсовата комисия. Не бе доказано и подозрението за конфликт на интереси между премиера и жената, която му роди дете няколко години след това.

Така шест месеца управляващи и опозиция си чешаха езиците на празни обороти. ГЕРБ дори не си направи труда да изрови нови факти около аферата, което само подхрани подозренията, че става дума за политическа поръчка срещу основния политически опонент и нищо повече. С поведението си опозицията от БСП и ДПС пък затвърди усещането, че средствата по поръчката са били справедливо разпределени между бившите коалиционни партньори. Фарсът насмалко не завърши с бой между председателя на комисията "Хохегер" Димитър Главчев (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС) по незначителен повод. Това беше единственият й пропуснат шанс да влезе в аналите на парламента.

По горчива ирония на съдбата казусът "Хохегер" ще бъде прехвърлен в комисията на Яне Янев като пример за корупция по високите етажи на властта и споменът за далаверата ще бъде поддържан жив поне до края на мандата.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар