*
Борба с вредителите

БЛАГИ ВЕСТИ

|
БЛАГИ ВЕСТИ

Владо Трифонов
http://www.svobodata.com

Форумен бисер: Можеш да изкараш мангала от катуна, но да изкараш катуна от мангала - никога!

Накратко: столицата ни е отвратително мръсна, държавата също. Заринати сме до гушата от найлонови пликчета, бутилки, хартии и фасове. Няма обществено място – улица, парк, градинка, река или езеро, където това изумително същество, българинът, да не си е оставил отпечатъка.

Срам ме е да каня приятели от чужбина на гости. Няколко пъти го направих и в резултат получавах съчувствените им погледи, когато ме гледаха как събирам боклуците на паркинга пред блока, в който живея и бирените бутилки в двора на манастира, където ги заведох. Обяснявах им, че не издържам и затова го правя, а те кимаха с разбиране.

Но не да се жалвам от нескопосията българска съм тръгнал сега, а да предложа изход от тази потискаща действителност.

Може да се възрази, че изход не съществува. Че не е възможно народ, който десетилетия е расъл в страх и послушание, да съхрани сетивата си за красивото. Че безвъзвратно сме изгубили рецепторите си за чисто и подредено. Че страхът и породената от него подлост раждат единствено подпухнали адепти на шльоковицата и подпетените калеври пред вратата.

Вярно е.

Но вярно е и това, че добрият пример може да отключи добри помисли дори в такива увредени мозъци, каквито са българските. Трябва единствено да бъдат открити подходящите хора, които да го дадат. Добре е те да са представители на властта, действията им да се виждат от всички и да имат излишък от свободно време.

Естествено е да се запитаме: има ли в България такива? Да, има! Има ги в изобилие и това е

ПЪРВАТА БЛАГА ВЕСТ

Има ги в Министерски съвет. Само си представете: двайсетина министерства с министрите, заместниците им, началниците на кабинети, парламентарните секретари и директорите на дирекции.

Има ги в Парламента: 240 народни представители, всеки с по трима души поддържащ персонал и 656 души администрация.

Има ги в Президентството: кабинети, съвети, комисии, отдели…. Запознати твърдят, че служителите на българския президент са шест пъти повече от тези на президента на Ирландия.

Има ги в безбройните агенции (малката ни иначе държавица може да бъде европейски шампион по агенции): агенция по приходите, агенция по вписванията, агенция по труда, по държавните вземания, по заетостта, по енергийната ефективност, по митниците, по горите, по почвите, по птичките, по буболечките……

Има ги в институтите: например в Националния статистически институт се говори за наличност от 1500 души.

Има ги в комисиите: само в Комисията за отнемане на незаконно имущество броят им е към 300.

Има ги в здравно-осигурителната каса: там се спрягат някъде към 2314 калпака.

И на още много места в столицата и страната.

Проблемът е, че голяма част от тях не желаят да дават добър пример. Тук обаче идва

ВТОРАТА БЛАГА ВЕСТ

А тя е, че добрият пример може да се даде и с побутване. Просто трябва да се появи някой, от когото на изброените по-горе чиновници им треперят гащите, и да им нареди. Ясно и волево: господа, от днес нататък приоритетната ви задача е да давате добър пример на народонаселението - действайте!

Кой би могъл да бъде този „някой”? Кой друг, ако не човекът от първите страници на вестниците, чут неведнъж да казва, че: ...волята е всичко!

Шегата настрана - страната ни се нуждае от чистота повече отколкото от молове и магистрали, иначе съвсем скоро ще заприлича на огромно сметище, обитавано от плъхове и призраци.

Затова ето конкретните ми предложения:

Министър-председателят да изкара на улицата целия състав на Mинистерски съвет, да раздаде метли и да определи дневна норма за чистене. Който не се справи – строга, но справедлива санкция. Пример: ако министърът на културата получава 3000 лева на месец и не си е изпълнил нормата, остава на сухо.

Същото да стори председателят на Народното събрание. Тъй да направи и президентът, като поведе под строй секретарите и съветниците си към Бояна, Драгалевци, Западен парк, „Младост”, „Люлин” и „Обеля”.

Логиката тук е, че когато човек живее и работи на чисто, той се променя към по-добро, без дори да разбере. А българското чиновничество най-сетне ще оправдае съществуването си.
...

Мафията държала боклука! Честно казано, не ме интересува какво държи мафията. Интересува ме, че щом министър-председателят е заявил намерения за порядък в държавата, той е длъжен да спазва дума. Не го ли стори, ще се нареди до предишните хвалипръцковци и тогава язък за грамотите.

П.П. Този текст беше публикуван в свободата.ком на 3 декември 2010 година. Днес, една година по-късно, броят на чиновниците продължава да расте, а страната ни става все по-мръсна и неугледна.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар