*
Борба с вредителите

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПРЕД ПРОВАЛ - ЗАЩО?

|
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПРЕД ПРОВАЛ - ЗАЩО?

Екип от единствената у нас клиника по детска нефрология, воден от шефката доц. д-р Анелия Буева, работи тази седмица във Враца. Скрининг за ранно откриване на бъбречни заболявания още в детската възраст се прави за първи път у нас и в Европа. Инициативата е на водещи столични специалисти-нефролози, а в прегледите са обхванати хиляди деца от 1 до 12 клас. Във Враца обаче скринингът зацикли заради лоша организация.

Според статистиката 10 на сто от българите страдат от бъбречни заболявания. Специалистите смятат, че само ранната диагностика може да спести много страдания и скъпо лечение.

Доц. д-р Анелия Буева, началник на Клиника по детска нефрология-София: - Ключът е в детството, защото има пропуснати състояния, които не са обгрижвани навреме. Поради което се получава така, че се разбира много по-късно наличието на болестта.

Прегледите започват от 9 часа, но и в 11 все още няма желаещи пред кабинета по нефрология. От София са пристигнали четирима специалисти, но очакваните групи от ученици не идват, макар че има график за скрининга.

Д-р Димитър Русинов: - Наистина сме учудени-нехайство, безхаберие, просто не знам как да кажа в един район който има проблеми с бъбреците, има тук заболявания, които са по-разпространени в този район.

При капацитет от 100 прегледа на ден, днес лекарите приеха едва две ученички. От гимназията „Христо Ботев” обаче смятат, че са направили необходимата организация.

Ани Цветкова, училищен фелдшер: - Това вече си е желание на родителите. Обяснено е на родителите, че тези прегледи са хубави, че ехография се прави на бъбреците, урина се дава. Ако има в семейството такъв болен, трябва допълнителни изследвания да се направят.

Лекарите смятат, че причина за провала на инициативата им е нежеланието на врачанската болница да отдели един ехограф, който да се инсталира временно на място в училищата. Така една добра идея се оказа напразно пилеене на време, сили и пари без очаквания резултат.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар