*
Борба с вредителите

БЕЗГЛАСНОСТ И ПАРОСТРУЙКА

|
БЕЗГЛАСНОСТ И ПАРОСТРУЙКА

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg

ВАЛЕНТИНА МАРИНОВА

До българските медии

(писмото е изпратено на повече от 50 печатни и електронни български медии)

На 1 май 2012, късно вечерта, паметникът на съветската армия в Княжеската градина беше изрисуван в цветовете на българското знаме върху позорния надпис “На съветската армия освободителка от признателния български народ”.

Подобна силна трансформация този унизителен за нашата история “паметник” изживява за втори път, след неговото изрисуване с американски комиксови герои през юни 2011. Часове по-късно, паметникът беше почистен от служители на Общинската охранителна фирма “Егида” (както става ясно от видео репортажа на сайта на в-к “Капитал”: http://www.capital.bg/multimedia/video/2012/05/02/1818641_neshto_ima_na_pametnika_video.

Още само един сайт публикува снимки и репортаж от събитието http://www.dezona.com/photo-shock/item/1102-pametnikut-na-suvetskata-armiq-stana-otnovo-platno-za-izqva.html.

От това следват най-малко два въпроса:

1.Кой взе решението, незабавно и още преди началото на работния ден да бъде изчистен символът на българската държава, поставен върху символа на болшевизма, станал причина за смъртта на милиони хора в Европа СЛЕД края на Втората световна война.

2. Защо Общинската фирма “Егида” чисти паметник, който не е общинска, а държавна собственост?

Фактът, че паметникът не е общинска собственост, е основният мотив, който се използва, когато задаваме въпроса защо не е изпълнено решението на Столичния общински съвет от 1993 за неговото демонтиране. Оказва се, че когато питаме за демонтирането, паметникът не е общинска собственост и Столична община не може да се разпорежда с него. Когато обаче някой “изкрещи” сподавения вик на две поколения българи, незабавно се активизират общинските власти и взимат мерки ВИКЪТ да спре да ги смущава.

С радост споделяме с вас единствената снимка отблизо на паметника преди да бъде изчистен.

* Заглавието е от книгата на Иво Инджев “Мълчанието е злото”


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар