*
Борба с вредителите

БЕРБАТОВ ОТ БАНКЯ ВКАРВА НА НАРОДА

|
БЕРБАТОВ ОТ БАНКЯ ВКАРВА НА НАРОДА

И следващите управници ще си имат вечно оправдание – Борисов. Един политик и добре да живее, идва време, в което хората се събуждат и почват да търсят обещаното. Е, след толкова много блестящи финтове, дузпи, голови триумфи, нормално е и ББ (Бербатов от Банкя) да получи гол. И следва да не се оплаква, а да си играе играта, която никой не е молил да започва.


Бойко Борисов пак е в роля. Ще дава оставка, няма да дава, не знаел защо хората протестират. Много добре знае - всеки се бунтува, когато му бръкнат в джоба. В миналото хората са се въоръжавали и стреляли срещу хайдуците. Днес, при масови съкращения, обещани и недадени субсидии, орязване на заплати, социални придобивки и права, протестират. По цял свят.

Много българи вземат на подбив ГЕРБ.


От 2 години се върти един подлудяващ цирк,в който премиерът ни се е заточил без приятели в Банкя, гледа мачове, играе, на полувремето сменя министри, както Сър Алекс - футболисти. Цветанов изравя трупове, Дянков се сравнява с Брад Пит. България дава акъл на Европа да приравни пенсиите си с нашите. Драгият телевизионен зрител търка очи, тъкмо смехът да стане на плач и Борисов вече е забил хеттрик на Гонзо. Вижда се като футболист на годината. Но кой е за смях? През това време ГЕРБ и ДПС продават "Булгартабак". Не съм сигурен, че българите узнаха този факт, тъй като пропагандата излъчваше друго. Но холдингът, чиято приватизация в миналото разваляше коалиции и събаряше министри, бе продаден набързо и безшумно преди изборите чрез коалиция ГЕРБ - ДПС в парламента.
Да се обръща внимание на думите на Борисов е дребнотемие. Те са стръв, която прекрасно го обслужва и подменя истинските събития в страната.Но тъй като популизмът разчита най-вече на безпаметност, следва да попитаме: Нали да си премиер беше най-лесното нещо на света?Натискаш едно копче и - готово? Нали в 2013 г. България щеше да е средноевропейска страна? В 2012-а, предвид бюджета, очевидно няма да е.
Днешната ситуация може да е изненадваща за мнозина, но не и за министрите и депутатите на ГЕРБ. Промените в БДЖ бяха отдавна планувани, вдигането на пенсионната възраст - също. Световната криза се задълбочаваше всекидневно и не вещаеше светлина в тунела. Но същите тези хора целенасочено спускаха различен дневен ред на принципа "Ден да мине, друг да дойде". Поне четири пъти Симеон Дянков каза, че кризата свършва - един път пролетта, друг път лятото, следващия месец, догодина. Помните ли постната му пица през 2010 г.? Щеше да е блажна през 2011 г., а няма да е и през 2012-а.
Преди вота темата с железниците бе удобно заметена, а сам Борисов на 6 октомври 2011 г. заяви дословно следното: "Нищо не ме кара да вдигам сега възрастта за пенсия на най-бедната държава и на най-болните хора в Европейския съюз. Не сме се отказали от пенсионна реформа, но това е въпрос на преговори, на един сериозен дебат в обществото... Европа сега е залята от вълна от протести, защото правителствата искат да направят именно това, което ние вече сме свършили в сферата на пенсиите".

Горното е учебник по предизборно лъжене.Нарушеното споразумение със земеделците бе сключено през септември, през ноември икономическият ръст се оказа паднал от 2% на 0% и никой в света не можел да предвиди тази драматична промяна. Истината е друга - през септември ГЕРБ се нуждаеше от гласове, през ноември - не. Така стана с отмятането за пенсиите, така и Дянков предизборно обеща да покрие дълговете на болниците, после забрави.Но лъжите не са само предизборни, те са виагра за всеоблъчваща пропаганда,
примесена с нужната театралност.Спомнете си изборната нощ на 2009 г. Борисов се закани на клеветящите го медии на ДПС със същия патос, с който днес плаши с оставка.
Един политик и добре да живее, идва време, в което хората се събуждат и почват да търсят обещаното. Е, след толкова много блестящи финтове, дузпи, голови триумфи, нормално е и ББ (Бербатов от Банкя) да получи гол. И следва да не се оплаква, а да си играе играта, която никой не е молил да започва.
Два паралела между настоящата и предишните власти са интересни. Прословутата непогрешимост на ГЕРБ, мазно ретранслирана от почти всички медии, създаде грешна представа за икономическата ситуация. По същия начин и тройната коалиция удобно не виждаше началото на кризата. Нито Станишев, нито Костов по-рано обаче си позволяваха да обиждат пряко хората.
Днес премиерът го прави, Дянков му приглася със заплахи към фермерите, царят също изтърва репликата за чипа. Партиите може да правят всякакви поразии на гърба на хората, но вкарват голове един на друг.Месиите, въздигнати спонтанно от народа, правят същите поразии, но не пропускат да го унижат.Разбираемо е - народът ги издига, в един момент той им става опонент.
България със сигурност няма да е средноевропейска държава в 2013 г., в 2020-а също. Но хората, които ще управляват някъде тогава, ще имат лесно оправдание - Бойко Борисов. Ще казват: изхвърли хора на улицата, стопи фискалния резерв, влоши положението на пенсионерите и бизнеса.Диян Божидаров

В. Сега


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар