*
Борба с вредителите

БЕПЕ ГРИЛО - ИТАЛИАНСКИ КЛОУН ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ СТРАТЕГ

|
БЕПЕ ГРИЛО - ИТАЛИАНСКИ КЛОУН ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ СТРАТЕГ

Появите на Бепе Грило със сигурност предизвикват силни емоции. Неговите поддръжници вярват, че той ще изчисти италианската политика и ще даде на обикновените хора повече глас във взимането на решения. Опонентите му гледат на него като на опасен популист, който буди спомени за фашисткия диктатор Бенито Мусолини. Международните медии описват Грило като комик, какъвто е в действителност. Мъжът, който създаде и ръководи партията, постигнала впечатляващ възход за едва три години, обаче е много повече от това, пише "Ройтерс".

Зад тирадите му срещу политическия и бизнес елит, стоят проницателен ум и желание да вземе цялата власт в третата по големина икономика в еврозоната. "Левите и десните ще управляват заедно върху руините, които са създали, това ще продължи най-много година, след това нашето движение ще промени света", заканва се Грило.

Въпреки че името му изпълни първите страници на ежедневниците след вота, то е само част от историята на "Движение пет звезди". По-голямата част от стратегията се решава от Джанроберто Касаледжио, интернет експерт, който рядко се появява пред публика.

"Един човек начело не е демокрация", коментира Пиер Луиджи Берсани, чиято Демократическа партия спечели мнозинство в долната камара на парламента. "Зад Берсани стой Демократическата партия, искам да знам кой стои зад Грило", настоя той.Джанроберто Касаледжио и Бепе ГрилоОтговорът е Касаледжио и неговата базирана в Милано фирма Casaleggio Associates, която се занимава със създаване на уебсайтове и уеб-базирани маркетингови компании за клиенти. Двамата се срещат през 2004 г., а на следващата година компанията на Касаледжио създава изключително успешния блог на Грило. От тогава Касаледжио се занимава с публичните дейности на Грило и двамата заедно основават "Пет звезди".

В един от най-впечатляващите дебюти на партии в Западна Европа след Втората световна война, "Пет звезди" спечели 26% от вота. "Освен ако останалите партии не променят лидерите си и по някакъв начин не си върнат контакта с обикновените хора, той със сигурност ще продължи да расте", коментира професор Елизабета Гуалмини, която следи от близо движението на Грило.

Демократ или деспот?

Грило яхна вълната на общественото недоволство от рецесията, безработицата и бедността с кампания, която убеди милиони италианци, че може да им предложи скъсване с миналото. Той "беше единственият, който даде някаква надежда за промяна", коментира Матео, 22-годишен студент от Рим.

Грило и неговите предимно млади последователи се представят като пионери на нов, тип демокрация, даващ много повече равенство и основан на прякото участие, вместо на делегирането и йерархията.

Критиците му обаче твърдят, че той е по-скоро деспот, отколкото демократ и дават за пример факта, че Грило не само контролира движението, но и го притежава. "Цялата зависимост от Грило не е устойчива, ще трябва да създадат структура и ще трябва да дадат възможност за изява на малки лидери", смята Гуалмини.

Грило показа железния си юмрук миналата година, когато изключи двама местни съветници, критикували липсата на вътрешна демокрация и нарушили правилото на партията да не участват в телевизионни предавания с политици от противниковия лагер на "старите" партии.

"Няма прозрачност, Касаледжио създаде всичко и единствената структура е Casaleggio Associates", посочва Джовани Фавиа, съветник в региона Емилия-Романя, който беше изключен от партията след конфликт с Касаледжио.

Самият Касаледжио (59) искрено вярва в силата на интернет да промени света. Тези, които са го срещали обаче го описват като практичен и решителен. Неговият кумир е монголският завоевател Чингис хан, а крайната му цел е всички италиански партии да изчезнат. "Аз съм на улиците, а Касаледжио е онлайн, това са взаимно свързани роли и никой от нас не е лидер", казва Грило в книга, която публикува заедно с Касаледжио миналия месец.

Мусолини ли?

Някои коментатори сравняват Грило с Мусолини, виждайки сходства в култа към личността, яростните нападки срещу опонентите им и отхвърлянето на традиционните партии. И макар политиката на Грило да е на светлинни години от тази на фашисткия диктатор, подобно на Мусолини комикът притежава рядко срещана харизма и енергия.

За да постави началото на кампанията си за изборите в Сицилия миналата година, той преплува Месинския пролив, широка около три километра ивица вода, която разделя острова от останалата част на Италия. Грило и Касаледжио разбраха, че италианците се нуждаят от нещо различно. А в "Пет звезди" всичко е различно.


Това е единствената партия, която отказва държавно финансиране, а избраните й представители доброволно са намалили заплатите си. Членовете й никога не се появяват в телевизионни предавания, а комуникациите се осъществяват главно чрез блога на Грило (www.beppegrillo.it), който отказва да сформира съюзи с други партии. Той опитва да привлече поддръжници и от ляво, и от дясно. Атакува както старите партии и бизнеса, така и синдикатите, които по думите му вече не представляват интересите на работниците.

Грило обаче отправя и позитивното послание, че политиката може да бъде изчистена и различна и постоянно дава за пример местните съветници, които са се отказали от по-голямата част от заплатите си, за да предоставят евтини кредити на малкия бизнес.

Непредумишлено убийство

Самият Грило обаче няма да влезе в парламента заради присъда за непредумишлено убийство, което го прави неизбираем по правилата на движението. Джипът, който той е карал с приятели по планински път през 1981 г., се подхлъзва по леда, излита от скала и трима от пътниците умират.

Може би има противоречия в Грило и движението му, но общото твърдение, че няма никакви политики, не е вярно. Той е еколог с лява платформа, основана на атаките срещу привилегиите, преразпределението на богатството, засиления публичен контрол върху училищата и здравеопазването и намаляването на разходите за отбрана. Грило вярва в по-пряката демокрация чрез използването на референдуми и интернет и иска нови закони, които да изчистят политиката.

Той обаче се поколеба за ключовия въпрос за членството на Италия в еврозоната, като първо настояваше за излизане, след това само за референдум, а накрая каза, че иска просто онлайн незадължителна консултация.


Евентуален данък богатство със сигурност ще засегне и самия Грило, който е един от най-успешните изпълнители от повече от 30 години. За данъчната 2005 година той е спечелил 4.3 милиона евро. Начинът му на живот не винаги е отговарял на екологичните му призиви. Преди време той притежаваше "Ферари", но сега кара екологична хибридна "Тойота". Има две деца от иранската си съпруга и още две от предишния си брак.

Въпреки че политиките му клонят към ляво, той получава значителна подкрепа и от консервативните избиратели, които са изморени от дискредитираните партии и искат нещо ново. Около 46% от гласовете за него идват от ляво, 39% от дясно и център, а останалите от хора, които преди не са гласували. За разлика от останалите партии, неговата подкрепа е равномерно разпределена географски и сред социалните слоеве.

Цялото движение на Грило, създадено преди три години, се основава на интернет. То няма партийна централа, офиси или йерархия, по-различна от това, че Грило е безспорният лидер. Самият той дори отхвърля това определение и се опасва с известна ирония просто като "говорител" на движението.

Организацията на движението му помага на практика да се финансира само. На блога на Грило има реклами, а симпатизантите му могат да допринасят със средства онлайн.

Произход

Грило и Касаледжио вероятно са си дали сметка за политическия си потенциал през 2007 г., когато протести, организирани на блога на Грило, започват едновременно в италианските градове, събирайки около 2 милиона участници.

Преди предизборната кампания набръчканото лице и рошавата коса на Грило са малко познати на международната сцена. В Италия обаче той е добре познат главно след като се появява като телевизионен комик в края на 70-те години.Въпреки че политиките му клонят към ляво, той получава значителна подкрепа и от консервативните избиратели.Син на собственик на малка компания за заварки, той учи икономика в университета в родния си град Генуа, но не завършва. После за кратко работи като продавач на дрехи, преди да стане комик. След кратък период в телевизията се насочва към театрите и площадите, започвайки метаморфозата си на политически лидер.

В яростните си изяви по време на предизборната кампания той говори за възобновяемата енергия, по-зелените градове и корупцията сред италианските лидери. Именно последната тема отекна най-силно сред публиката.

Сега лявоцентристката коалиция, която спечели най-много места, се опитва да ухажва Грило, за да сформират правителство като му обещава реформи. Италия чака решението на Грило и Касаледжио.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар