*

БЪЛТАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛТАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

"Цветанов, гледай си работата. Няма да се предадем" - за това послание на Ангел Галев до вътрешния министър, изпратено в Туитър, пишат в четвъртък "24 часа", "Труд" и "Стандарт".Обявеният за общонационално издирване Пламен Галев написа в профила си в социалната мрежа Туитър, че той и Ангел Христов, известни още като братя Галеви, нямат намерение да се предадат, пише "24 часа".


"Стандарт" уточнява: 100 бона "дарение" направиха вчера в 18 ч Братя Галеви на държавата - като официално станаха бегълци. Гаранцията от по 50 000 лв., която са платили Пламен Галев и Ангел Христов, остава за хазната. А ако ги пипнат, дупнишките бизнесмени вероятно ще се разминат със "зандана по пантофи". Причината - държавата може да им заведе дело, тъй като са се укривали и да увеличи присъдите им. Освен това Галеви вече няма да могат да се възползват от чистото си съдебно минало и да лежат на облекчен режим в общежитието в Самораново, коментират юристи. Вестникът допуска, че шегаджията в Twitter може да не е Пламен Галев, а неизвестен хакер.Ангелина Димитрова, вдовицата на Косьо Самоковеца, бе оправдана и от Софийския апелативен съд по обвиненията за пране на пари и контрабанда, съобщана "24 часа". Това е втора съдебна инстанция, която решава, че съпругата на убития в Амстердам през 2003 г. Димитров е невинна. През 2010 г. Софийският градски съд също я оправда.Ангелина бе съдена за това, че като съдружничка на мъжа си през 2000 г. е внесла незаконно над 2000 вида стоки на цена 697 741, 37 лв.Второто обвинение е, че през 2003 г. е прала пари чрез продажбата на 400 дяла от дружеството "Борогруп травъл Лондон" за 40 000 лв. на компанията "Адамко" ООД.Разследването срещу семейството започва през 2003 г., когато Самоковеца бе жив. "Наказателната отговорност е лична и не може жената да отговаря за действията на покойния си съпруг", бе един от мотивите на Софийския градски съд да оправдае Ангелина. Мотивите на апелативния все още не са известни.


"Драшков ще е новият Кушлев", съобщава "България днес". Според вестника подалият оставка през март заместник-директор на ДАНС ще оглави комисията за отнемане на престъпно имущество.


Прехвърлянето на имоти или продажбата на автомобили да става само чрез представяне на удостоверение за липса на задължения за здравноосигурителни вноски от Националната агенция за приходите, пише "24 часа" и уточнява, че такива промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е одобрило вчера правителството като част от измененията в Закона за здравното осигуряване.Според одобрените от кабинета текстове здравните вноски се приравняват с всички останали данъчни задължения. Това означава, че ако не са платени, се погасяват от сумата, платена от имотната или автомобилната сделка. По последни данни близо 2 млн. българи са здравно неосигурени и това принуди новият екип на здравното министерство да търси начин да ги принудят да платят дължимите такси.


Държавата ще плаща прескъпо на консултанти за провалени реформи, пише "Сега".За пореден път държавата ще прибегне до скъпи чужди консултанти, които да спасят провалени или забавени от администрацията реформи. За експертиза на Световната банка в три от оперативните програми ще бъдат отпуснати 13.7 млн. лв., реши на вчерашното си заседание кабинетът. Това е първото решение за използване на консултанти на СБ по оперативните програми след сключеното в началото на т.г. споразумение с финансовата институция и Европейската инвестиционна банка, а дейностите дублират несъстояли се или частично изпълнени обещания.Най-много пари ще бъдат заделени за експертиза по оперативна програма "Транспорт" - 4 млн. евро.


Въпреки заканите си да прекратят раздаването на солидни бонуси в държавната администрация, вчера управляващите прокараха текст, според който и занапред във ведомствата ще могат да си раздават до 10 заплати допълнително на човек през годината, пише същият вестник. Така и петият опит на Бойко Борисов да сложи край на безпринципното раздаване на премии завърши като предишните - без успех въпреки шумните акции.Парламентът прие вчера на второ четене поправки в Закона за държавния служител, с които се променя системата на заплащане в администрацията. Те предвиждат за допълнителни възнаграждения да могат да се заделят до 30% от разходите за заплати и осигуровки в съответното ведомство. Между първо и второ четене депутати от ГЕРБ са внесли нов текст, според който премията на служител за постигнати резултати може да стигне до 80% от основната му заплата за годината. Това означава още около 10 възнаграждения допълнително - сума, която значително надвишава бонусите, които висшите служители бяха принудени да върнат през февруари, уточнява "Сега".


По темата за бонусите "Труд съобщава, че близо 400 000 лева са раздадени по това перо в Комисията по хазарта през 2011 година. Информацията е получена съгласно закона за достъп до информацията от лидера на СДС Мартин Димитров. Това е част от поредицата справки за държавните институции и раздадените бонуси на чиновниците, изискани от партията. Вече има и един отказ за информация - от Комисията за регулиране на съобщенията.130 000 лева от раздадените 400 000 в Комисията по хазарта са за хората, заемащи ръководни длъжности, а 260 000 - за анализаторите и контрольорите. Чиновниците с технически длъжности са получили над 8600 лева над заплатата си.Справка от Главна инспекция по труда показва, че ръководните кадри получават средно по 739 лева месечно. Средният им бонус е 506 лева.Той е по-голям от средната заплата за експертните длъжности - 497 лева, но и те са получавали бонуси - малко над 300 лева.


Българските държавни железници се надяват да получат 52 млн. лв. от продажбата на 3500 товарни вагона до края на годината, пише "Капитал дейли", като цитира изпълнителния директор Йордан Недев, представил резултатите на компанията за първото тримесечие на 2012 г. Звучи като добра крачка за закъсалия държавен холдинг. Проблемът е, че малко преди приватизацията на БДЖ се продават хиляди вагони, някои от които дружеството ползва активно. А заради бъдещия недостиг компанията става все по-неатрактивна за инвеститорите. Вагоните са заложени по първия облигационен заем, по който държавният превозвач дължи 100 млн. евро. Наскоро от дружеството са получили разрешение от облигационерите за продажбата им и се чака и съгласието на министъра на транспорта. Вагоните са в активите на компанията майка.


Инвеститори бягат от ОЦК Кърджали, четем в "Стандарт". Инвеститорите се отказват от ОЦК в Кърджали заради големите дългове на комбината в размер на около 300 млн. лв. Кредиторите на Оловно-цинковия комбинат все още нямат готовност да опростят част от задълженията на предприятието, каза в парламента финансовият министър Симеон Дянков. На този етап там не е намерен изход от кризата, след която десетки работници останаха без заплати месеци наред. Първоначално задачата беше кредиторите на предприятието да говорят помежду си. "Последния месец е имало такива срещи, за да не се стига до несъстоятелност, но все още някой от тях може да поиска такава", съобщи Дянков. Кредиторите са имали среща и с потенциални инвеститори, но заради големите дългове на комбината - над 300 млн. лв., засега няма потвърден интерес.
 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар