*
Борба с вредителите

БАЛКАНСКИ ТРИЪГЪЛНИК ЧЕРТАЯТ С ТУРНЕТАТА СИ СЪСТАВИ ОТ МОНТАНСКО

|
БАЛКАНСКИ ТРИЪГЪЛНИК ЧЕРТАЯТ С ТУРНЕТАТА СИ СЪСТАВИ ОТ МОНТАНСКО

Представителен танцов ансамбъл “Младост” и певческа група “Пъстренец Jr.” от Младежкия дом в Монтана спечелиха нови приятели в Македония. Те взеха участие във фестивала “Манастирски фолклорни средби”. Събитието се проведе в град Неготино под патронажа на Министерството на културата на страната. Организатор беше местният културен център “Ацо Гьорчев”. Директорката му Миряна Йованова не песетеше суперлативи за сборната формация от възпитаници на хореографа Стоян Стоянов и диригента Асен Асенов: “Фолклорната група Ви е прекрасна. Не само аз смятам така, но и по лицата на публиката се виждаше задоволство, просто бяхме възхитени от изпълненията им. Всичко беше на професионално ниво. Всички хореографий като цяло бяха много добри, носиите, коя от коя по-хубави. С една дума, фолклорната ви група достойно разкри красотата на вашия фолклор.”
Възторжената публика бе най-голямата награда за младите таланти от Монтана. Новите впечатления обогатиха представата им за съседната страна. Те посетиха местни забележителности манастирът “Св. Георги” и музейната експозиция, представяща винопроизводството, което е традиционен поминък за региона. Избата “Стоби”, наречена на античния град, намиращ се в непосредствена близост до Неготино, е финансирала изографисването на надстроената църквата в манастира.
“Турнето до Македония ще остави незабравим спомен за нас. каза от името на танцьорите Хелия Иванова Всички сме очаровани от невероятното гостоприемство и сърдечност, с която ни посрещнаха. Липсата на езикова бариера и сходството на манталитета ни бе причина за кратко време да станем много близки с македонските деца.” Новите приятелства продължават във фейсбук.
Танцьорите от “Младост” и певците от “Пъстренец Jr.” с нетърпение очакват поредната си творческа среща този път на територията на западната ни съседка. Предстои участие в сръбския град Власотнице. “Така ще очертаем един Балкански триъгълник с турнетата си.” се шегуват ръководителите на формациите от Монтана, Неготино и Власотнице. Културният обмен между Младежкия дом в Монтана и културните дружества в съседните държави започна тази пролет със съвместен концерт в Монтана. Последваха споразумения за разменени гастроли, съвместни проекти и още по-интензивно партньорство, когато Македония и Сърбия станат членки на Европейския съюз.
Впрочем, участието в Неготино Македония, е второто балканско турне на “Младост” за тази година. Само преди седмица съставът се прибра от престижен фестивал в Дурас - Албания.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар