*
Борба с вредителите

БАЛКАНСКИ ШАХМАТЕН ФЕСТИВАЛ В БЕЛОГРАДЧИК

|
БАЛКАНСКИ ШАХМАТЕН ФЕСТИВАЛ В БЕЛОГРАДЧИК

Започва третият Балкански шахматен фестивал за любители Белоградчик, който ще се проведе от 20 до 26 август, съобщи за Радио “Фокус”- Видин Ефтим Стефанов, председател на Шахматен клуб “Найден Войнов” Видин.
Фестивалът се открива днес от 16 часа в града под скалите.
Регистрирали са се 135 участника от 18 федерации в света. Броят на чуждестранните участници е 51, от които 41 са от страни от Балканският полуостров. Най-много са сърбите, следват гърците и вече състезатели от Румъния, Македония и Хърватска разделят третото място по численост на групите, заяви Стефанов.
В рамките на турнира ще има два допълнителни блиц турнири, на 21 и 22 август, също така ще бъдат организирани и екскурзии за участниците до пещерата “Магура” и крепостта “Баба Вида”. Ще бъдат изнесени безплатни лекции от гросмайстор Александър Делчев.
На този турнир има доста повече участници от предишните две издания, подчерта Стефанов.
От България ще има 83 участника, уточни Стефанов и добави, че най-малко са шахматистите от Видин и региона. Във Балканският шахматен фестивал ще участват и деца и ветерани.
Общият награден фонд е 15 000 лева и това е един от турнирите с най-голям награден фонд на Балканския полуостров, каза Стефанов.
50 са наградите, които ще се раздават както за генералното класиране, така и по различни групи – за хора с по-нисък шахматен коефициент, под 2000; за такива, които нямат никакъв шахматен коефициент; за ветерани; за деца в различни възрастови групи.
В този турнир могат да участват само състезатели, на които международният рейтинг не превишава 2 250 точки, което определя, че такива състезатели не са майстори на спорта и не са професионалисти.
Може би това е една от основните причини да имаме по-голям брой на записаните участници тази година, обобщи председателят на видинския шахматен клуб “Найден Войнов”.


ОЩЕ ОТ "СПОРТ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар