*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

ГЕРБ отменя възможностите за увеличение на сегашните пенсии - е водещата тема на "Сега".

Докато обясняват как ускоряват пенсионната реформа, за да осигурят по-адекватни пари за възрастните хора, управляващите всъщност подготвят поредния удар върху пенсионерите. С новите им идеи сегашните ниски пенсии ще замръзнат, а осъвременяването на всички пари за старост ще става много по-бавно.

Заедно с увеличението на пенсионната възраст ГЕРБ внася още две предложения за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които до този момент не са обявявани публично, пояснява вестникът. Единият текст на практика замразява пенсиите на нивото, на което ги остави тройната коалиция. Той предвижда осъвременяването в бъдеще да не се прави по швейцарското правило - с 50% ръст на инфлацията за предходната година и 50% ръст на осигурителния доход, а само според инфлацията. При това първата актуализация е оставена чак за 2013 г. - година на парламентарни избори. Така на практика ГЕРБ прави това, от което премиерът Борисов се оплаква най-често - че Станишев е вдигнал пенсиите непосредствено преди изборите през 2009 г. и ги е завещал да ги плаща новият кабинет.

Управляващите се застраховат и с още един ход срещу големи разходи в пенсионната система. Втората премълчана поправка в кодекса предвижда да отпадне текстът, според който всички пенсии, отпуснати до края на 2016 г., трябваше да се преизчислят по нова, по-изгодна формула. В нея всяка година осигурителен стаж ще участва при смятането на парите за старост с 1.2%, докато сега е 1.1%. Според последния вариант на промените новият коефициент ще важи само за пенсиите, отпуснати от началото на 2017 г. нататък. Сметките на НОИ показват, че с увеличението с 1 година на възрастта за пенсиониране ще се накажат наистина само най-коректните към системата, защото от около 100 000 навършващи пенсионна възраст догодина 56 000 вече са намерили начин да се пенсионират предсрочно, пише "Сега".

Същият вестник информира, че компанията БДЖ е завела иск в съда срещу 10 железничари от "Товарни превози", които според ръководството са започнали стачката. БДЦ настоява, че стачката на работниците е незаконна. В края на миналата седмица ръководството на компанията обяви, че ще удържа всекидневните си загуби от стачкуващите работници. Няма данни те да са подкрепени от колегите си от администрацията. В първия ден на стачката загубите бяха 16 000 лв. от пътници и пропуснати ползи от 105 000 лв. в товарните превози, които обаче ще се реализират на по-късен етап.

Пак в "Сега" четем, че "Българската Коледа", новогодишните обръщения и свикването на Консултативния съвет по национална сигурност са единствените инициативи на сегашния президент Георги Първанов, които приемникът му Росен Плевнелиев обеща да продължи. Това се разбраха двамата на среща вчера. За важните неща си останаха на различни позиции. Първанов потвърди, че ще наложи вето на закона, с който се повишава пенсионната възраст. Плевнелиев пак потвърди волята си да отзове посланиците с агентурно минало, като спази решението на Конституционния съд. "Пазете президента!", бе апелът на Първанов към ГЕРБ. "Първият, който трябва да го пази, е правителството, към което той принадлежеше", поясни той. И предупреди, че в казуса с отзоваването на дипломатите - агенти на ДС, управляващите могат да вкарат в капан собствения си държавен глава. "Реформите са без алтернатива", заяви безкритичната си подкрепа за правителството Плевнелиев.

Участъкът от автомагистрала "Тракия" в отсечката между Нова Загора и Ямбол се строи с незаконно добити материали, пише "Сега", като цитира новоизбрания сливенски кмет Кольо Милев. Той уличи в нарушение гръцката компания "Актор", която изгражда лот 3 от автомагистралата. Компанията бе избрана през юни миналата година, след като предложи най-ниската цена от 111 645 000 лв. без ДДС за изграждане на участъка Нова Загора - Ямбол. Според Милев компанията е използвала инертни материали от незаконна кариера в землището на сливенското село Чокоба, а проверката е била извършена по сигнал от миналата седмица. След проверка на място се оказало, че от незаконната кариера се копаят и превозват материали за трасето на аутобана. Изземването на земни и скални маси е спряно, а на фирмата нарушител - "Актор", е съставен протокол. На гръцката компания е разпоредено да извърши рекултивация на мястото.

"Сега" се спира и на една политико-спортна случка, показателна за българските нрави перспективата аматьорът Борисов да бъде обявен зафутболист на годината. Самият премиер не само не вижда нищо лошо в това, но и ще приеме наградата, ако спечели анкетата, защото това е "голямо признание".

3500 читалища в България трябва да приемат вътрешни мерки и правила срещу прането на мръсни пари и приемането на дарения от терористични и мафиотски организации, което да бъде одобрено от ДАНС, съобщава "24 часа". Вестникът пояснява, че законът за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) ги задължава до 12 декември да изготвят специален план как да разкриват всяка книга, дарена от фундаменталисти или пък от физически и юридически лица, попаднали в списъка с необслужвани банкови кредити. "Тези изисквания са абсурдни, не разбирам защо точно ние трябва да се правим на Джеймс Бонд - коментира Николай Дойнов, президент на Съюза на народните читалища. - Проблемът е, че искат и да се регистрираме в ДАНС, което означава да вадим справки за актуално състояние. Това ни приравняват с големите фондации, а ние сме с изключително мизерен бюджет. Самите изисквания за разкриване на съмнителни сделки и операции от страна на всички юридически лица с нестопанска цел изглеждат абсурдни за един обикновен читалищен работник. Критериите за разкриване на съмнителни сделки, операции и клиенти са общо 35 и изискват изключително добра информираност и оперативно-разузнавателна подготовка от страна на читалищните работници. Така хората, които по принцип се занимават с книги, трябва да знаят всички "лица, включени в списъка по чл. 5, ал. 1 от Закона за мерките срещу финансирането на тероризма", както и фирмите, намесени в тероризъм, според Съвета за сигурност на ООН, пише вестникът.
Еврозоната вече е в лека рецесия и на крачка от дълбока депресия, пише "24 часа". Положението може да се влоши, ако европейските лидери не предприемат спешни мерки, за да овладеят дълговата криза. Това предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в понеделник и рязко свали прогнозите си за ръста на европейската икономика. Несигурната икономическа среда и рискът от рецесия тревожат и българските фирми. Предприемачите отчитат намаление на поръчките от чужбина и са песимисти за развитието на компаниите си. За втори месец бизнес климатът, мерен от националната статистика, се влошава. Мениджърите прогнозират още съкращения.Очакванията на предприемачите за развитието на бизнеса им през следващите шест месеца са все по-песимистични заради несигурната икономическа среда. Нагласите са за свиване на поръчките и освобождаване на служители.

Двама от протестиращите железничари в Пловдив са решили да обявят гладна стачка, пише "Стандарт", като цитира председателя на регионалния жп синдикат Любомир Милков. По думите му служителите на БДЖ, които ще гладуват засега искат да запазят анонимност. Когато обаче спрат да се хранят, имената им ще бъдат огласени.

"В БСП сме готови за предсрочни избори. От ГЕРБ да си ходят. Вярно е, че само преди месец те получиха доверието на хората, но това стана на базата на лъжи. Сега и земеделските производители, и синдикалните организации твърдят, че управляващите са чакали да минат изборите и са се отметнали от вече подписани споразумения" - това изявление на депутатката от Коалиция за България Корнелия Нинова цитира "Стандарт". Според нея правителството се опитва по всякакъв начин да спре не само стачката на железничарите, но и на останалите съсловия. Но няма как да стане, защото ситуацията е излязла извън контрол. Още повече, че протестите не са толкова срещу липсата на достатъчно пари за определените браншове, а заради водената от ГЕРБ политика и липсата на правила.

За нов смъртен случай на родилка в София, информира "Новинар". Oще една родилка почина в София, този път в първа АГ-болница „Света София” - бившата „Тина Киркова”, съобщава TV7. 31-годишната Даниела Димитрова умира малко след като ражда второто си дете. Лекарите засега отказват официален коментар.

Сигнал за евентуалните връзки на премиера Бойко Борисов бе подаден вчера до главния прокурор Борис Велчев от Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", пише "Дума". Името на Борисов отново бе забъркано в скандал, след като Васил Костов - Кеца, подсъдим по делото "Килърите", го обвини във връзки с мафията. Със съмненията около премиера ще бъде запознат и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, който ще получи копие от сигнала до Велчев. "Дума" припомня, че в петък Васил Костов - Кеца, подсъдим по делото "Килърите", оповести за връзки на Борисов с водещи фигури от групировката СИК. Кеца сензационно обяви, че е присъствал на среща, състояла се съвсем близо до Паметника на Васил Левски в столицата, на която са присъствали скандални имена от криминалните хроники - Милчо Бонев - Бай Миле, Сретен Йосич, Стоил Славов и други, а с тях е бил и Бойко Борисов. На сбирката било обсъждано откъде да се съберат пари, за да може Борисов да стане главен секретар на МВР, алармират правозащитниците в сигнала си. Описано е, че Кеца е бил и на друга среща на босове на СИК веднага след убийството на Поли Пантев, на която те са се карали за неговото наследство от 80-100 млн. долара.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар