*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

Както обикновено при струпването на няколко дни празници начело на новините в българските вестници излиза криминалната хроника. "Бял мерцедес вземал всеки петък ромчета за секс",
"Млатят бизнесмен с пищов и бухалка за засечена кола", "Съдът: Чеци е агресивен и прикрит", пише "24 часа", като оставя на читателите да се досетят кой е Чеци.


Аналогични са заглавията на "Труд": "Топола падна на оживено място в Южния парк в София", "Кастрофа отне живота на мотоциклетист".


"24 часа" цитира икономическия министър Делян Добрев да съобщава, че през следващите десет дни ще бъде създадена проектна компания за строителството на седми реактор в АЕЦ„Козлодуй". Междуведомствена група с участието на различни институции прави пътна карта как ще се случи проектът. Едно от първите действия е да се създаде проектната компания, 100 % собственост на АЕЦ „Козлодуй". Впоследствие тя ще търси да привлече стратегически инвеститор за изграждането на реактора. Първоначалният капитал в нея ще бъде няколко милиона лева."Създавайки проектната компания още в началото, ние гарантираме, че няма да се застраши по никакъв начин сигурността и финансовата стабилност на АЕЦ „Козлодуй" така, както това беше направено с НЕК, защото при строителството на „Белене", вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, всъщност под риск бе поставено финансовото състояние на НЕК до момента, в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити", посочи Добрев.Министърът припомни, че по тази причина се търси възможност за удължаване на един от най-големите кредити от 250 млн. евро с поне още една година, защото не може да бъде погасен."Това няма да се случи със седми блок на АЕЦ „ Козлодуй", затова ще има проектна компания от самото начало, която ще има първоначален капитал, необходим за всички предварителни геоложки обследвания, социално-икономически анализи, лицензиране на площадка, но без това да поставя под какъвто и да е риск финансовата стабилност на АЕЦ Козлодуй", заяви Добрев.


Другото важно събитие за "24 часа" е, че премиерът Бойко Борисов е прерязал лентата на реновираната модерна база на Български национален тенис център „Карлсберг" в София.."Тази година над 5 милиона лева дадохме за световните купи по ски мъже и жени, за мотокрос световните първенства, за художествената гимнастика, световната лига за волейбола. 750 000 евро сме дали и за тенис асоциацията WTA", цитира вестникът министър-председателя.


В интерзю за "24 часа" министърът на правосъдието Диана Ковачева заявява по повод на възможността граждани да подават сигнали до комисията за отнемане на незаконно имущество: "Този текст дава възможност за упражняване на граждански контрол върху дейността на административните органи. Има случаи, в които административни органи нямат интерес да подадат сигнал до комисията, тъй като са ангажирани в самото извършване на нарушението. Комисята ще разглежда само сигнали, които са мотивирани, които съдържат доказателства за твърдяното в тях. Ако данните се отнасят за извършено престъпление, ще бъдат препратени на компетентните органи. По сигналите за извършени административни нарушения ще се разпорежда проверка на съответните длъжностни лица. Недопускането на анонимни сигнали до комисията е важна гаранция, която изключва възможността например съседи да топят съседи. Когато говорим за административни нарушения по този закон, трябва да се имат предвид само онези, които са генерирали облаги.Една от хипотезите за подобни нарушения е манипулирането на обществени поръчки например. Ако административен орган или участник в процедурата е взел нерегламентирано пари, за да манипулира обществената поръчка, и това бъде установено с влязъл в сила административен акт, то имуществото и доходите на лицето следва да бъдат проверени".


"Труд" запознава читателите си с жизнения път на бившия оръжеен търговец и медиен собственик Петър Манджуков. Според него формулата за успеха е човек да прави това, което обича, което иска и което може. "Да търгува човек с оръжие, е една изключително голяма отговорност. Не съм съгласен, че оръжейните търговци са една мафия. Ние работим за доставки на военно имущество за определени армии, а това е високопрофесионална, високоотговорна дейност. Тази дейност е изградена от правила и рестрикции, защото търговията с военно имущество и военна техника трябва да бъде наблюдавана", споделя Манджуков.


"Мартин Шулц удря рамо на Сергей", пише "Стандарт".Соцлидерът Сергей Станишев ще изнесе съвместна лекция с шефа на Европарламента Мартин Шулц в Софийския университет "Св. св. Климент Охридски". Високият гост идва по покана на социалист номер 1 на 3 май и в рамките на визитата е предвидена дискусията в Алма матер. Двамата ще говорят за кризата в Европа и в България, както и за мерките, които Партията на европейските социалисти, чийто лидер е Станишев, и БСП предлагат за излизането от икономическия капан."Унижението на труда" е първомайското заглавие във вестник "Дума".Безпристрастният индикатор дали правителството успява или не, е дали хората имат работа и сигурност за утрешния ден. Дали управляващите успяват да създадат условия за развитие на икономиката и разкриването на нови работни места. Това е важно за самите хора, но то така също влияе на устойчивостта на приходите в бюджета и осигурителните фондове. Какви са тенденциите през последните няколко години? Изпълни ли ГЕРБ своите обещания от 2009 година?Общо наетите лица намаляват. В края на 2008 г. те са били 2 436 128, в средата на 2009 г. намаляват до 2 398 168, за да достигнат най-ниското регистрирано ниво в края на 2011 г. - 2 132 376 наети лица. Така за 29 месеца управление на ГЕРБ (към края на 2011 г.) трудовият пазар в България губи 265 792 работни места, или над 11% от всички работни места. Това е пряка загуба на сигурност за хората, загуба на приходи в бюджета и пенсионните и здравноосигурителните фондове. Вестникът дава подробни данни за растежа на безработицата по региони и заключава: Казано накратко: за две и половина години управление на ГЕРБ безработицата у нас нарастна два пъти спрямо тази при правителството на Станишев. Това е положението."Затягането на коланите убива икономиката ни. Не може повече бюджетът да е добре, а хората - бедни", заявява в интервю в "Стандарт" лидерът на КНСБ, казва Пламен Димитров. Според него на България й трябва нова икономическа политика, за да преодолее кризата. Тя трябва да замени дълго продължилите финансови рестрикции със стимулиране на потреблението и доходите. Това е основното послание на конгреса на синдиката, който се провежда на 2 и 3 май. Единствената номинация за президент на конфедерацията през следващите четири години е Димитров, сочи вестникът.


От "Монитор" научаваме, че руският патриарх Кирил е поредният гост, тръгнал си от България с пале от породата "българско овчарско куче". Вестникът не уточнява дали кученцето е от развъдника на министър-председателя, но припомня, че такова кутре преди време подари на Владимир Путин премиерът Бойко Борисов.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар