*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

Чуждите инвестиции продължават да намаляват драстично, а икономиката ни все повече се крепи на усвояването на еврофондовете и на парите, които работещите в чужбина пращат на близките си или влагат в имоти, коли и бизнес в родината, пише “Сега”. Такава картина оформят статистиките на БНБ, НСИ и правителството. За 11-те месеца на миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас са едва 740 млн. евро - почти двойно по-малко в сравнение с януари-ноември 2010 г., сочат данните на БНБ, огласени вчера. 1/7 от тази сума се дължи на приватизацията на холдинга "Булгартабак". Прогнозата на кабинета, че през 2011 г. ще успее да привлече 1,9 млрд. евро задгранични капитали, очевидно е била съвсем несъстоятелна. Средствата, които се полагат на България като член на ЕС, все повече засенчват чуждите инвестиции въпреки засечките с усвояването. Според последните данни на БНБ т.нар. текущи трансфери, към които се причисляват приходите от еврофондове и емигрантските пари, са достигнали 1,6 млрд. евро. Преките чужди инвестиции са толкова малко, че вече са на път да останат и зад средствата, които емигрантите пращат в България.

Доверието към правителството отбелязва рязък спад в началото на 2012 г., показва сравнение между социологически изследвания, отбелязва “Сега”. Според проучване на агенция "Сова Харис" от периода 3-10 януари 2012 г. 49% от българите смятат, че кабинетът се проваля при управлението на страната. По данни на "Алфа Рисърч" от средата на декември м.г. недоволните са били 38 процента. И тогава, и сега експертите посочват пенсионерите, хората с ниски доходи и безработните като основните групи, трупащи недоверие към управляващите. Социолозите от "Сова Харис" оценяват подкрепата за правителството като висока предвид непопулярните мерки, които взима заради кризата. Данните сочат още, че 48% от българите, сред които 36% от привържениците на ГЕРБ, одобряват стачките и протестите в страната. Приблизително 68% от хората от всички възрастови групи пък се обявяват срещу поетапното вдигане на пенсионната възраст.

„Като искаш мир, се готви за война”. Под този лозунг председателят на БСП Сергей Станишев и президентът Георги Първанов дадоха почти едновременно старт на битката за лидер на Столетницата. Двамата кръстосаха шпаги през медиите точно седмица преди Първанов да напусне поста си на „Дондуков” 2 и да получи правото на партийно членство”, четем в “Монитор”. В БСП има място за всеки, който искрено работи за успеха на партията. Първанов обаче не е имал толкова ясна и категорична позиция спрямо ГЕРБ, нападна вчера Станишев пред Нова ТВ предшественика си, като за първи път си позволи рязък тон спрямо него. Той индиректно предупреди държавния глава, че БСП не би простила на никого разпра в името на лични амбиции. Факт е обаче, че и Станишев, и Първанов са се прецелили в премиерския пост, твърдят анализатори от „Позитано” 20. Ден по-рано пред Би Ти Ви Първанов обясни, че репликата му как ще седне на последния ред на конгреса не бива да се приема буквално. Той обясни, че едва ли ще е толкова полезен на партията като редови работник, колкото би бил с идеите и капацитета си. Президентът заяви обаче, че няма да се кандидатира за лидерския пост на Столетницата, защото очаква да бъде номиниран за тази позиция от своите съмишленици.

След близо 4 часа разгорещена дискусия, икономическата комисия в парламента прие проект за решение за забрана на добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи при проучване и добив на нефт и природен газ на територията на Република България, внесен от лидера на РЗС Яне Янев и група народни представители, заедно с редакционните предложения на Валентин Николов и представителите на ПГ на ГЕРБ, информира “Новинар”. Представителите на еколозите и неправителствените организации излязоха от заседанието и обявиха, че са излъгани и протестите срещу проучването и добива за шистов газ продължават. Вестникът цитира проучване на агенция ESTAT, разпространено от министерството на икономиката, според което 75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за околната среда. Според данните 64,8 процента искат правителството да „направи проучване, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а други 9,6% посочват отговор "да го направи задължително".

Българският лев се опитва да измести еврото в сделките с имоти, посочва “Труд”. В последните месеци на миналата година за първи път от години насам се появява засилено желание сделките да се сключват в левове, коментира изпълнителният директор на “Адрес Недвижими имоти” Георги Павлов. Около 40% от наемите вече се договарят в левове, допълни маркетинг мениджърът на компанията Калоян Богданов. При покупко-продажбите засега делът на тези сделки бил минимален - 4-5%. Все по-често обаче продавачи се консултирали за валутата, в която да оферират имотите си. Стабилността на националната валута и по-високите лихви по депозитите в лева са основната причина за новата тенденция, обяснява изданието. Средно с около 7% са намалели цените на жилищата през 2011 г. в сравнение с 2010 г., сочи годишният анализ на “Адрес”. Според Георги Павлов, поне за София, тенденцията на слаб спад на цените вероятно ще продължи и през тази година, но драстични отклонения от сегашните нива не се очакват.

673 441 лв. е изплатило през 2011 г. Народното събрание на депутатите, пътували в служебни командировки зад граница, сочи справка, предоставена на “Труд” от администрацията на парламента по Закона за достъп до обществена информация. “Ако големите разходи за командировки в чужбина са логични за председателката на парламента Цецка Цачева, както и за заместника й Георги Пирински от БСП или за синия Асен Агов (първият българин, избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО), то повече от странно е, че призът за “пътешественик №1” се полага на депутата Константин Язов от ГЕРБ”, обяснява вестникът. Депутатът на Бойко Борисов, който рядко е попадал под светлината на прожекторите, е дал фактури за осребряване на стойност 36 045,48 лв. От командировки в чужбина ГЕРБ-ерът рекордьор явно няма много време за изказвания в пленарната зала - направил е само две. На второ място с 34 577,09 лева изплатени средства за командировки в чужбина е зам.-председателят на парламента Георги Пирински (БСП). Лъчезар Тошев от СДС пък е зам.-ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, с което се обясняват фактурите му на стойност 24 932,96 лева.

Карта за почивка от фирмата, също като при социализма, е начинът българинът да почива евтино на море това лято, твърди “24 часа”. Системата, при която работодатели запазват нощувки в хотелите, за да ги ползват работниците им, преживява разцвет, разказва Румен Драганов от Института за изследвания и анализи в туризма. Според него през 2012 г. има двойно увеличение на фирмите, които договарят пряко с хотели почивката на работниците си. "Това е най-евтиният вариант за морска ваканция на българите. При него хотелите дават 30-40% отстъпка от цените си на рецепция", обяснява Драганов. Според него така през 2012 г. ще почиват поне 8% от работещите българи.

Учениците прекарват по 30 часа седмично онлайн, от които над 1 час в порносайтовете. Това сочат данни от проучване на Фондацията за защита на детето в интернет „Делфин”, тиражирани от “Монитор”. Според изследването децата сърфират средно по 3 часа седмично в сайтовете за запознанства. Големи опасности за подрастващите крие и онлайн гигантът Facebook, в който са регистрирани около 100 000 педофили, сочат още данни от проучването.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар