*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

Администрацията си намери нов стимул да не бърза при предоставянето на разрешителни, лицензи и други услуги, свързани с извършването на стопански дейности, пише “Сега”. От януари 2013 г. таксите за тези услуги ще зависят пряко от времето за извършването им, като тарифите ще растат с увеличаването на сроковете за издаването на съответните документи. Върху бизнеса ще се стоварят и разходите за заплати на секретарки и неизвестен брой началници, включително и социалните им осигуровки. Това става ясно от новата методика за определяне на таксите за административни услуги, касаещи извършването на стопанска дейност. Тя изобилства от лоши формулировки и не съдържа никакви изисквания за публичност към администрациите, които ще трябва да преизчисляват таксите по нея. Методиката ще влезе и с една година закъснение спрямо посочения в закона за ограничаване на административната тежест срок.

Неизгодни договори, сключени преди година по времето на Росен Плевнелиев, са основната причина агенция "Пътна инфраструктура" пак да се окаже неподготвена за първия по-силен сняг тази зима, информира “Сега”. Те са за четири години и за поддържане на около 20 000 километра пътна мрежа. По традиция предвиждат огромни неустойки при предсрочно прекратяване, поради което държавата не може и да се отърве от тях, твърдят експерти. Според заложените правила в търговете за обществени поръчки победителят се определя в зависимост от предложените единични цени за около 60 вида дейности, без да има каквито и да било изисквания за качество на услугата. Фирмите получават средства дори когато е слънчево за това, че са в готовност. Когато вали сняг те получават пълната сума, която са заявили в договора, но пък трябва да почистят. Така фирмите имат сметка да печелят само с патрулна дейност и готовност на опорните пунктове, без да вършат реална работа.

“От 3 дни София е единствената транспортна връзка между Северна и Южна България. Всички проходи в Стара планина са затворени за товарни автомобили или имат ограничения за тях. Лошата организация на почистването на снега донесе на едни места отбиване на пътя, на други - пълна блокада. Досега общо петима души са наказани заради транспортния хаос – бяха уволнени трима шефове от държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД, която отговаря за поддържането на "Хемус", а други двама бяха наказани. Наказаните чиновници не решават проблема на фирмите от транспортния бранш, на които им се налага да обикалят половин България, за да превозят стока от Русе до Свиленград например”, обобщава “Капитал Daily”. Годишният бюджет на Агенцията за зимно почистване е 50 млн. лв. Парите се изплащат на 28 фирми.

ДСБ ще сезира Комисията за борба с корупцията в парламента заради купуването на независими депутати от страна на ГЕРБ, съобщава “Труд”. "Корупцията се е превърнала в модел за формиране на парламентарното мнозинство. Вицепремиерът Цветан Цветанов сам призна, че така наречените независими депутати получават пари, за да гласуват с ГЕРБ. За първи път в новата история на страната мнозинството се формира чрез явна корупция", казва зам.-председателят на тъмносините Радан Кънев. По думите му, Комисията за борба с корупцията трябва да вземе сериозни мерки, за да се справи с проблема. „Разкапва се самата политическа система", предупреждава пък лидерът на ДСБ Иван Костов пред БНР.

Вицепремиерът Симеон Дянков уволни от работа шефа на чиновническия синдикат Иван Нейчев, научаваме от “Труд”.“Връчиха ми писмо, че ми закриват длъжността. Ще ми платят една заплата, за да не работя в рамките на едномесечното предизвестие”, казва шефът на Професионалното обединение на държавните служители. До момента той работеше като главен експерт в дирекция “Държавен дълг и финансови пазари” на Министерството на финансите. Иван Нейчев не получил никакви други обяснения. Оценката от годишното му атестиране е двойка - което по сегашната скала означава “много добро изпълнение”. Законът за държавния служител не дава защита за хората, изпълняващи синдикална дейност, затова и държавният служител не вижда как да оспори решението.

Фирмите продължават да трупат дългове и за 2010 г. те са надхвърлили 150 млрд. лв., показват данни на БСК, цитирани от “Сега”. Лошата новина е, че спрямо 2005 г. задлъжнялостта се е увеличила 2.4 пъти, или с 91 млрд. лв., а добрата - че темпът на нарастването й се забавя. През 2010 дълговете са само с 6% повече спрямо предходната година, докато в по-предишни години ръстът е достигал 20, дори 50%. Но е рано за радост, тъй като забавянето се дължи най-вече на застой в производството и свиването на инвестициите. През 2010 г. борчовете на всички предприятия са били със 72 на сто повече от собствения им капитал.

“Българинът посяга на спестяванията си и харчи от тях. Те са намалели като дял от БВП за първи път от началото на кризата. Така се потвърждава известното оживление в потреблението, отчетено през третото тримесечие на 2011 г. Изводът е от месечния доклад на Райфайзенбанк, обявен вчера. Според него спестяванията като дял от брутния вътрешен продукт са нараснали от 9% в края на 2007 г. до 25,4% в средата на 2011 г. През третото тримесечие тази тенденция се е обърнала и те са спаднали до средно 25,1% от БВП”, четем в “24 часа”.

Тихомълком в седмицата преди Коледа ветеринари са избили 15165 патици, за да предотвратят потенциално огнище на птичи грип в Пловдивско, разкрива “Труд”. Информацията не е обявена официално, за да не създаде паника преди празниците, уточниха от Агенцията по храните. “Животните са диагностицирани с нископатогенна инфлуенца по птиците (това е щам на птичия грип, който не е опасен за хората), но ако птиците не бъдат избити, съществува реална опасност вирусът да мутира в смъртоносния и за хората щам”, уточнява шефът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов. Болни птици е имало в 7 ферми в селата Шишманци, Пъдарско и в околностите на град Раковски, уточниха от ведомството.

Такса гост увеличава месечната сметка на младежите, които живеят в Студентския град, е водещата новина за “Монитор”. Нощувката при приятел в академичното градче струва 15 лв. на вечер. Месечната такса на студентите обаче може да набъбне и без да приюти гадже или роднина в стаята си. Всеки посетител, който влезе в блока, задължително трябва да представи лична карта и да си остави телефона на портиера, обясни Петър Чаушев, председател на Националното представителство на студентските съвети. В случай че забрави да се отпише, когато си тръгва, управата на студентските общежития му начислява нощувка на сметката на студента на чието име се води общежитието.

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън, който е у нас вече няколко месеца, се пресели в Пловдив за три седмици. Толкова време той ще прекара в приемно семейство, за да усвои българския език, информира “Монитор”. Дипломатът пристигнал под тепетата веднага след Нова година и ще остане в дома на приемното семейство до 24 януари, научи „Монитор”. Преди това обаче от посолството на Великобритания направили няколко посещения в Пловдив, за да огледат предложените им жилища. Единственото условие на посланика било да има собствена стая. Въпреки че сред предложенията имало и чисто нови апартаменти, Алън се спрял на жилище с площ от 200 кв.м. в 15-годишна кооперация. Апартаментът бил собственост на млада двойка, като мъжът е с година по-възрастен от посланика и се занимава с бизнес. Съпругата му пък е учителка по английски език, но в момента е в майчинство и гледа 10-месечния им син Мартин.

София е най-евтиният град за туристи в Европа за 2012 г. според класация на американския портал Цени на пътуване (Price of Travel), четем в “Стандарт”. За един ден престой на един турист в София били необходими 23,71 долара. Следват полският град Краков с 23,83 долара и унгарската столица Будапеща с 30,05 долара дневно. От четвърто до осмо място се нареждат Варшава с 31,52 долара, Букурещ с 31,79 долара, Истанбул с 38,19 долара, Санкт Петербург с 39,49 долара и Прага с 43,61 долара, а на девето място е Загреб с 43,64 долара, нужни на един турист за един ден.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар