*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

Парламентарната комисия за борба с корупцията иска от прокуратурата информация докъде е стигнало разследването по прословутия консултантски хонорар за "Цанков камък", получен от лидера на ДПС Ахмед Доган, пише вестник "Сега", който е получил тази информация от депутати от комисията. В началото на миналата година Върховният административен съд (ВАС) постанови, че Доган не е в конфликт на интереси заради четирите консултантски договора, по които получи рекордния хонорар от 1 млн. евро. Все още обаче тече разследване за извършено престъпление. До сега се знаеше, че държавното обвинение разследва дали има пране на пари. Според депутати обаче друга хипотеза пред прокуратурата е злоупотреба с държавни средства. "Сега" изпрати запитване до прокуратурата на какъв етап е разследването, но до момента отговор не е получен.

Регионалните различия в България нарастват, вместо да се свиват, въпреки еврофондовете, чието предназначение е именно сближаване на регионите, четем в "Сега". Най-бедните райони на страната - Северозападен и Северен централен, продължават да изостават. В същото време София обира каймака от оперативните програми с най-голям дял договорени средства на глава от населението. Правителството обещава до 2015 г. рязко подобрение на условията в най-бедните райони, но за целта ще е необходимо ударно финансиране.Това става ясно от актуализирания план за изпълнение на Националната стратегия за регионално развитие за периода 2011 - 2015 г. Документът, който е ключов за развитие на регионите и програмирането на европейските средства за периода 2014 - 2020 г., бе приет без никакво представяне в края на миналата година.Северозападният район, в който попадат Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, обеднява все повече. Според последните актуални данни на НСИ в този район БВП на глава от население през 2009 г. е бил 5576 лв., или 62% от средното за страната. В същото време най-богатият район на България - Югозападният, в който попада и София, е с 15 610 лв. БВП на глава от населението за 2009 г., или 180% повече.

Над 3 млн. лв. от обществени поръчки на здравното министерство е спечелила фирма, близка до рекламния бос Красимир Гергов, информира "Сега". Парите се отпускат по ОП "Развитие на човешките ресурси" и ще се харчат за няколко информационни кампании на ведомството на Стефан Константинов. Те вече започнаха с няколко платени интервюта във водещи всекидневници и клипове по телевизиите. Търговете по всички 6 позиции са спечелени от една и съща фирма - "ГДЗЗД Медия експерт груп 2011". Справка в регистъра ДАКСИ показва, че неин управител е Йордан Йорданов, а сред собствениците е посочена фирмата "Медиа Планинг Груп", в чието управление пък участва Стефан Жил Дюлае. Последният управлява и фирмата "Найа България", чийто собственик е Красимир Гергов.Парите по поръчките, спечелени от "Медия експерт груп 2011", ще се харчат за кампании за ограничаване употребата на готварска сол (до 470 хил. лв.), употребата на психотропни вещества сред младите хора (до 600 хил. лв.) и национална кампания срещу тютюнопушенето (до 600 хил. лв.). До 470 хил. лв. пък ще бъдат дадени за кампания за ограничаване на производствения травматизъм. Толкова е максималната сума и за други две кампании, чрез които ще се ограничават битовият и транспортният травматизъм.

Над 5000 акта за надплатени суми при преките субсидии на площ са издадени от фонд "Земеделие", след като на 31 март 2011 г. за шеф на ведомството беше назначен Румен Порожанов, пише "24 часа". Тези фермери е трябвало да връщат пари.Някои са го направили доброволно, но има и заведени около 1100 дела. Побой, поръчан от недоволни фермери, е една от версиите за нападението над Порожанов в края на миналата седмица. В четвъртък вечерта той беше нападнат пред асансьора в кооперацията, където живее, от двама маскирани. Най-вероятната цел на покушението е сплашване.Румен Порожанов отказа днес да разговаря с екип на "24 часа". С SMS той помоли да бъде извинен, не бил в кондиция за разговори в момента.

С 8-10 стотинки поскъпна литър дизелово гориво в първия ден на новата година, съобщава "24 часа". Тогава влезе в сила и вдигането на акцизната ставка с промените в Закона за акцизите и данъчните складове.Прогнозите на финансовото министерство бяха, че вдигането на налога от 615 на 630 лева за 1000 литра ще оскъпи горивото само с 2-3 ст. И наистина се оказа така, тъй като бензинът поскъпна с 2 ст. и масовият А-95 вече се продава за 2,40 лв.Истински ценови скок обаче регистрира дизелът. А причината е както новият акциз, така и слагането на биодобавка. Въвеждането й бе отложено за тази година и заради нея дизелът сега поскъпна с още 8 ст. Така литър вече е 2,60 вместо 2,50 лв. преди 1 януари.За първи път тази година се въвежда и акциз върху природния газ за отопление на стопански сгради. Той е 0,85 лв. за гигаджаул. Сметките на финансовото министерство сочат, че горивото ще поскъпне с 3-4 ст.

Районният съд във Велико Търново е потвърдил наложената имуществена санкция от 8344 лв. на бизнесмена Стоян Вачев, пише "Труд". Той се прочу в града като спонсор на ГЕРБ с компютри и интернет. Вачев бе глобен от митница-Свищов за търговия с цигари без бандерол през 2009 г. При проверка на мобилна група на 13 септември 2009 г. на микробус, ползван от фирмата на Стоян Вачев били открити 1710 кутии с 34 200 къса цигари. Тогава той бе глобен, но обжалва. Оказало се, че Стоян Вачев не притежава документ за тютюневите изделия.

Специалисти от пожарната ще изследват състава на плочките от окачената фасада на “Мол София”, четем в “Труд”, който е научил това от запознати с разследването на причините за пожара. Пламъците лумнаха на 1 януари малко преди 10 ч сутринта. За щастие по това време в сградата имало едва 15-20 души и евакуацията им отне 35 секунди. Няколко екипа огнеборци със стълба успяха да потушат огъня за половин час. Унищожени бяха около 350 кв. м от фасадата и покрива на мола. Стените на сградата, които са на повече от 3 м от външната облицовка, не бяха засегнати. Според пожарникари сградата напълно отговаря на изискванията за безопасност, има планове за евакуация, допълнителни стълбища и т.н. Плочите от фасадата е трябвало да бъдат изработени от материал, който при пожар се топи, но не гори и не поддържа пламъците. Дори тези изисквания да са спазени от производителя, специалистите не изключват, че след 5 години престой на жега и студ са възможни вероятни изменения в структурата на пластмасата. Именно затова плочките ще бъдат изследвани, сочи вестникът.

Група интелектуалци се обявиха в защита на Българската православна църква, пише "Новинар". В отворено писмо до медиите те възнегодуват срещу опитите църквата да бъде обругана и злепоставена. Църквата стана повод за няколко скандала. Навръх Никулден варненският митрополит Кирил се появи с луксозен автомобил. След това пък се завъртя случаят с ДС-досиетата на свещениците и висшия клир. Светият синод първо се съгласи да даде данните на своите служители на Комисията по досиетата, а само ден по-късно се отметна. Впоследствие обаче спази закона. През годината пък започнаха проверки на трудовите договори на поповете, тъй като според данни на синдикатите повечето свещеници работят без такива и Синодът не плаща осигуровки. Именно затова те поискаха и имотна ревизия на църквата. В писмото подписите си са поставели общо 25 родни учени и творци. В него те заявяват, че се чувстват огорчени и възмутени от интригите и „нечистоплътните атаки” срещу БПЦ. Те дори предупреждават, че се наблюдава отчетлива и зловеща тенденция да се обругава всичко изконно българско, която все повече се засилвала. Без Българската православна църква, българският народ и българската държава нямат бъдеще, казват в писмото си интелектуалците. Те са изпратили копие и до патриарх Максим.

Миньорите в "Мини Марица-изток" отново са в стачна готовност, четем в "Дума". Синдикалните искания продължават да са за по-големи възнаграждения на миньорите в най-голямото въгледобивно предприятие у нас. Ефективният протест бе насрочен още за 21 декември, но не се състоя заради отказа на изпълнителния директор да подпише споразумение за гарантиране на живота и здравето на стачкуващите работници.Синдикатите от "Мини Марица-изток" настояват работодателят да изпълни подписаното на 12 юли споразумение. То регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството. Изпълнителният директор инж. Евгени Стойков обаче е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лева.Тричленна комисия от Националния институт за помирение и арбитраж заседава на 29 декември по случая. В навечерието на Коледа всичките 7100 работници и служители на мините получиха по над 1000 лева премии, които обаче нямали нищо общо със споразумението от лятото. Според изчисления на синдикатите за 15 години назад разходите за заплати са спаднали с 3-4 на сто, въпреки рекордния добив на въглища от 32 милиона тона за тази година. Според вестника под въпрос остава снабдяването на четири топлоелектрически централи, след като предприятието спре доставките на въглища за топлоелектрическите централи.

Фараоните от 90-те години, които завлякоха парите на стотици хиляди българи, се завръщат в пика на кризата, пише "Стандарт". Нова пирамида хваща в капан желаещи да печелят бързо и лесно. Схемата е добре позната - започва се с малко пари и много бонуси. За да влезеш в играта, трябва да си купиш карта за 50 лева, с която пазаруваш с отстъпки. Ако успееш да доведеш и други мераклии, си връщаш част от вложената сума. Тогава идва и сериозната оферта - ако внесеш 600 лева, влизаш в бизнеса и ставаш шеф - ще ръководиш 5 човека. Трябва да ги убедиш обаче те също да дадат по толкова пари. Лесното "забогатяване" предлага компанията "Сейв къмпани интърнешънъл", регистрирана в Пловдив. На въдицата й вече са се хванали стотици нашенци, предимно на възраст между 18 и 30 години.

Новият вестник на Тошо Тошев „Преса” стартира с интервю на премиера Бойко Борисов, озаглавено „Сам ще си нося кръста”, в което той опровергава слуховете, че ГЕРБ възнамерява да предизвика предсрочни избори или да влезе в коалиция в БСП. Интервюто е взето от Валерия Велева, заместник-главен редактор на вестника.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар