*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

България се отказва от проекта до Александруполис по финансови причини. Това се очаква да обяви днес премиерът Бойко Борисов, научил "Стандарт". За последните 2 години страната ни не е платила задължителната вноска в международната компания, която възлиза на над 6 млн. евро. Решението идва само дни след като екоминистерството публикува официално доклада за въздействие на околната среда на нефтопровода. Екооценката е положителна. В общата проектна компания "Транс Болкан Пайплайн" Русия държи 51%, а България и Гърция - по 24,5 на сто. Наскоро Москва обяви, че ще замрази проекта, но няма да се отказва от него, защото той има одобрението на Европа. Бургазлии и множество екоорганизации обаче се обявиха против изграждането на тръбата, защото щяла да навреди на околната среда и туризма в региона.

Брюксел отряза България и Румъния за 87 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА, които се полагат като средства от европейския бюджет за 2011 г., разкрива “Дума”. Страната остава и без пари за годишната вноска за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция, съобщил пред журналисти в Брюксел зам.-председателят на бюджетната комисия на Европейския парламент Ивайло Калфин. Той е получил тази информация от Европейската комисия в отговор на питане за преразпределението на средствата в бюджета. Заради закъснения ЕК е поискала отнемането и на годишното финансиране за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция. Тези два проекта бяха сочени като приоритетни за енергийната независимост на България и диверсифицирането на газовите доставки.

“Ако изобщо има Голям шлем от три проекта в енергетиката, за мен те са енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация на България” Това заяви в Русе новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Той добави, че енергийната му политика ще бъде много “по-широко скроена”, четем в “Труд”. “Ако искаме да имаме нови фабрики и инвестиции, не може да зависим само от един доставчик, който да реши, както през 2008 г., просто да ни спре кранчето с газ”, уточни Плевнелиев. Според него до 2013 г. България трябва да либерализира енергийния си пазар. За Голям шлем говореше президентът Георги Първанов през януари 2008 г., когато по време на визитата на руския президент Владимир Путин у нас бяха подписани четири енергийни споразумения - за газопровода “Южен поток”, за изграждането на АЕЦ “Белене”, за международна компания за нефтопровода Бургас-Александруполис и за отработеното ядрено гориво, припомня изданието.

Намеренията на правителството да увеличи пенсионната възраст догодина не само че няма да имат никакъв фискален ефект, но вероятно ще вкарат Националния осигурителен институт в преразход, съобщава “Сега”. Вестникът се позовава на справка за броя на заявленията за пенсиониране за октомври и ноември в някои от големите градове. С 32.5% са се увеличили заявленията за пенсиониране в София през последните два месеца. 53-ма софиянци на ден подават молба в софийското управление на НОИ. Преди управляващите да заговорят за пенсионните промени, средният брой на заявленията е бил 40 на ден. За сравнение през първите 9 месеца на годината желание да се пенсионират са заявили 7465 софиянци, а през октомври и ноември - повече от 2200 души. Още по-голяма е разликата във Варна. Там за октомври и ноември са подадени 942 заявления, или средно по 23.52 броя на ден. Общият брой не е впечатляващ, но ръстът е осезателен на фона на останалите 9 месеца от годината, когато са се подавали средно по 14.47 заявления на ден (общо 2720).

Кабинетът "Борисов" се събра, за да изпрати онлайн 1 документ, пише “Сега”. “Цяла армия от министри начело с премиера Бойко Борисов демонстрира вчера как работи системата за електронно подаване на документи между различните ведомства. Нагледно бе показано как от транспортното министерство онлайн се изпраща документ към пътната агенция. Засега в е-системата за обмен на книжа са включени министерствата на транспорта, на външните работи, на икономиката, агенция "Пътна инфраструктура" и държавното предприятие "Ръководство въздушно движение". Идеята е до няколко месеца в онлайн обмена да се включат и останалите администрации. В тази връзка премиерът Борисов поиска отчет от всеки от подопечните си докъде е стигнало свързването на е-системата”, разказва вестникът.

“Стандарт” допълва, че премиерът Бойко Борисов е заплашил с уволнение министрите, които се забавят с изграждането на електронното правителство. До 8 месеца всички администрации трябва да обменят помежду си документи по електронен път.

Зърнопроизводителите нахлуха в столицата в понеделник вечер в знак на протест заради орязаните им субсидии за 2012 г. - вместо обещаните 570 млн. в споразумение с правителството преди изборите в проектобюджета са заложени 340 млн. лв., информира “Труд”. Земеделците обявиха, че в момента посевите им са жертва на невиждана суша, която ще им донесе ниски добиви и загуби за милиони левове. Подтекстът бе ясен и за деца, непипали мотика - лишаването от субсидии обрича фермерите на несигурност и може би на фалити, обяснява изданието. “Далновидната държава именно в такива ситуации трябва да подаде ръка на земеделието, защото от това ще зависи хлябът на народа”, каза Красимир Аврамов, бивш шеф на асоциацията. “Злият гений на българското земеделие и на много други сфери от обществения живот се именува Симеон Дянков. Този субект, долетял от други географски ширини, груб и арогантен заради своето его, методично съсипа българската държава и мори българския народ”, заключи пред протестиращите председателят на Съюза на българските кооперации Петър Николов.

БДЖ "Пътнически превози" сама ще спре движението на пътническите влакове в часовете от 8 до 16 часа, когато се провежда железничарската стачка, съобщава “Стандарт”. Започваме процедура по уведомяване на НК "Железопътна инфраструктура" за промяната на графика, което трябва да стане 6 дни преди спирането на влаковете, казва Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ. Целта е да се намалят разходите на "Пътнически превози" - около 300 000 лв. на ден. Ако стачката бъде прекратена преди това, няма да се спират влаковете.

Националната приходна агенция (НАП) е поискала от началото на годината досега фалит за 178 фирми, които не погасяват своите публични задължения, четем в “Класа” Исканията за несъстоятелност са скочили два пъти и половина спрямо същия период на 2010 г. Тогава компаниите във фалит са били едва 71. Агенцията мотивира тези свои решения с факта, че посочените фирми са били канени по няколко пъти да започнат да плащат изцяло или на части своите дългове, но въпреки това представителите им не са предприели никакви действия.

Един бивш митничар пое продажбите на излишъците от армейско въоръжение и бойна техника, научил “24 часа”. Преди месец Валентин Симеонов е назначен за управител на търговското дружество “Снабдяване и търговия-МО” ЕООД на Министерството на отбраната. Назначението нямаше да е никак странно, ако не бе доклад на инспектората на Министерството на финансите, разбунил духовете преди 2 г. Документът бе разсекретен от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и уличава Симеонов в покровителство на контрабанда, разкрива изданието. Годините, за които се установяват такива данни, са 2005-2006 г., а Симеонов е началник смяна на митница Кулата. Прякорът, с който той е известен, е Вальо Паркинга. Симеонов отхвърля уличаващите го данни в доклада.

Президентът Георги Първанов ще връчи орден “Стара планина I степен, с мечове” на вицето си Ангел Марин дни преди двамата да сдадат властта, пише “24 часа”. Очаква се днес кабинетът да предложи на държавния глава да удостои Марин с най-високото държавно отличие. В мотивите за награждаването му се посочва, че той активно участва в обществено-политическия живот на страната и има голям принос за военно-патриотичното възпитание на младите хора и гражданите. Вестникът припомня, че през 1998 г. Марин е уволнен като командващ Ракетни войски заради изказване “да бързаме бавно към НАТО”. Години по-късно то обаче му помага да стане вицепрезидент на Първанов и да изкара заедно с него 10 г. на "Дондуков" 2.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар