*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

"Възрастта за пенсиониране ще се вдигне с 1 година от 2012 г.", заяви зам.финансовият министър Владислав Горанов за bTV, пише “Сега”. Предложението ще бъде направено от депутати от мнозинството и ще бъде прието заедно с бюджета за 2012 г. По-рано финансовият министър Дянков отказа да отговори на този въпрос. Той заяви: "Вече съм казал моите идеи. Законите за 2012 г. са вече в парламента. Така че очаквам от парламента да реши дали сега е добрият момент. За мен точно сега е моментът". Прехвърляйки предложението и решението директно на парламента, правителството си спестява преговори със синдикатите и задължителното представяне на законопроекта за обществено обсъждане. Ходът е безпрецедентен, тъй като навсякъде пенсионни реформи се провеждат с широки дискусии, обяснява изданието.

В момента жените се пенсионират на 60 години, а мъжете - на 63 г.и трябва да започне постепенно да се увеличава от 2021 г., докато достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете, допълва “Стандарт”. По предварителни разчети на Министерството на финансите ефектът, който ще се постигне по този начин, е да се увеличи минималната пенсия от сегашните 136 лева на 145 лева. Очаква се повишението да бъде усетено от около 700 000 пенсионери, които в момента са с минимален доход. Зам. финансовият министър Горанов заяви, че за 2013 година не е обсъждана стъпка за увеличение на възрастта за пенсиониране. Предвижда се това са се случи еднократно през 2012 година.

Добавката за прослужено време ще отпадне не само от заплатите на държавните служители, но и от възнагражденията на всички българи, стана ясно от думите на вицепремиера Симеон Дянков, съобщава “Труд”. Вицепремиерът, който представи пред журналистите концепцията си за реформа в администрацията, потвърди, че добавката за прослужено време на чиновниците ще бъде премахната. Досегашните бонуси ще бъдат прибавени еднократно към заплатите на всеки един служител и повече няма да се пипат. В момента държавните служители получават по един процент върху основната си заплата за всяка прослужена година. Така чиновник с 800 лв. заплата и 20 г. стаж (получава бонус от 160 лв.) ще взема вече 960 лв. основно възнаграждение. Негов колега със същата заплата, но с 5 години стаж (40 лева бонус), ще се разписва срещу 840 лв.

Българинът най-често отлага плащането на кабелна тв (65%), парно (60%) и вода (55%), научаваме от “Сега”. Всеки пети случай на закъснели вноски е по лизинг на автомобила, потребителски кредит или кредитната карта. Най-малко просрочия има при жилищните заеми и при сметките за ток. Това показва изследване на асоциацията на фирмите, събиращи дългове у нас. "При ипотеките причината е пословичната привързаност на българина към дома си", обясни Димитринка Гринко, директор на "Сайкъл Кредит България". Обяснението за тока пък е, че компаниите лесно дърпат шалтера на нередовните клиенти. Оказва се, че значителна част от проблемите са от незнание - на практика всеки пети не се издължава навреме заради липса на елементарна финансова култура, твърдят колекторските фирми.

Растежът на българската икономика замръзна, отбелязва “Класа”. За третото тримесечие по експертни оценки на НСИ брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 1,3% спрямо същия период на 2010 г., но спрямо второто тримесечие запазва равнището си, т.е. няма отчетен растеж. В номинално изражение през лятото сме произвели стоки и услуги за 21,17 млрд. лв., а реализираната добавена стойност в икономиката е 18,14 млрд. лв. Така икономическото забавяне заради свитите поръчки от Европа ни застигна по-рано от очакваното, обяснява изданието.

Глобалната финансова криза удря тежко по подкрепата за демокрация и свободни пазари във всички нови страни членки на ЕС с изключение на България, обяви Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), четем в “Труд”. Констатацията се съдържа в редовния 4-годишен доклад “Живот в преход” на финансовата институция, чиято мисия е да подпомага развитието на свободния пазар и демокрацията в бившите социалистически държави от Централна и Източна Европа, Турция и Централна Азия. Данните са резултат от допитване до общо 39 000 души от 29 държави от посочените региони. България изпъква като единствената от 10-те източноевропейски държави, присъединили се към ЕС през 2004 и 2007 г., в която няма спад в подкрепата за демокрацията. Общо около 43% от българите стоят твърдо зад осъществените след 1989 г. промени. Толкова обаче е бил процентът и през 2006 г. и тогава сме били на опашката в класацията на 10-те нови еврочленки.

Европейският парламент призна лекарите ни от всички специалности за равнопоставени на техните колеги от Евросъюза. Това стана с резолюция препоръка, която евродепутатите приеха вчера, информира “Монитор”. Занапред лекарите от всяка държава от ЕС ще могат да бъдат наемани в друга, без да им се налага да си доучват, каза зам.-шефът на Българския лекарски съюз д-р Георги Ставракев. Досега, независимо че европейската диплома е валидна навсякъде, заради разминавания в учебните програми се налагаше медиците от някои специалности да слушат лекции допълнително в приемащата ги страна, тъй като хорариумите, колоквиумите и практическите занятия не отговаряха по брой на тези в България, разясни Ставракев. Към момента такива проблеми имаха предимно джипитата ни над 40-годишна възраст, тъй като до стартирането на здравното осигуряване през 1998 г. такава специалност у нас не се изучаваше. Тя съществува едва от пет години в медицинските университети, а хората заварено положение минаваха няколкомесечен спецкурс, за да могат да практикуват.

Общините все още не могат да се справят с подготовката на европроектите и глобите за нередности в тях стигнаха до 50 млн. лв., стана ясно от думите на министъра по еврофондовете Томислав Дончев, информира “Сега”. Две трети от т.нар. финансови корекции се налагат заради несправяне с обществените поръчки, където най-често се залагат дискриминационни условия, допълни той. Преди време Дончев излезе с идея да се създаде компенсаторен фонд, който да покрие част от глобата, ако се окаже, че провинилата се община е излязла на червено. Тази възможност съществува обаче само за общините, които не са допуснали злоупотреби. Бюджетът трябваше да поеме наказанията за технически нарушения и при разминаване с еврозаконодателството. Но засега идеята на евроминистъра остава неприложима, тъй като не срещна разбиране от страна на колегата му от финансовото ведомство Симеон Дянков.

Около 15 000 тона излишни боеприпаси чакат за унищожяване в армейски складове, пише “24 часа”. Пари обаче за това няма. Миналата година правителството отпусна 1,3 млн. лв., които още не са усвоени. Причината е в отмяната на приключил конкурс в края на 2010 г. Същата съдба грози и завършилия преди седмици нов търг на Министерството на отбраната. Според висш военен поводът е изненадващо искане на фирма ЕМКО ЕООД да купи над 700 т от определените за утилизация снаряди. Именно ЕМКО е дружеството, чиито оръжейни складове край Севлиево гръмнаха миналата събота.

Телефонен терор и заплахи, че ще изживее наяве сцени от "Екзорсиста", сочен за най-страшния филм на ужасите за всички времена, накарали бившата прокурорска секретарка Димитринка Калайджиева да напусне България, разказва “24 часа”. "Ще ти вкараме зъбите в сливиците. Гледала ли си "Екзорсиста", ще ти обърнем главата обратно. Няма да си видиш детето, ако не си затвориш голямата уста" били част от заканите, отправени през лятото на 2000 г. в Сливен. За изживяното Калайджиева разказа пред вестника в първото си интервю по телефона от Лондон след 11 г. изгнание. Калайджиева е обвинена задочно за участие в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева с мъжа си Пламен и винарския бизнесмен Орлин Аврамов. Магистратите на Острова отказват да върнат българката с мотива, че разследването за убийството е опорочено. Надежда Георгиева бе намерена мъртва на 28 февруари в дома й в жк Стрелбище със смазана глава от удари със сатър.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар